Inici Societat Un dinar amb molts professionals de l’hospital, origen del brot d’Igualada

Un dinar amb molts professionals de l’hospital, origen del brot d’Igualada

COMPARTIR

L’origen del brot de coronavirus d’Igualada prové d’un dinar el 28 de febrer amb més de 80 persones, moltes de les quals eren professionals de l’hospital de la ciutat, segons ha informat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. El 9 de març es va declarar un clúster de casos en una família, amb cinc persones afectades. La investigació epidemiològica va remuntar a aquest dinar, que era de jubilació d’un professional de l’Hospital d’Igualada i en què una persona d’aquella família va contagiar una part dels assistents. A partir d’aquí es van produir dues branques de contagi, una a dins de l’hospital i una altra d’expansió comunitària.

El brot d’Igualada ha registrat 207 casos positius, 24 persones han mort i 7 es troben en estat greu. Del total d’afectats, 91 són professionals sanitaris, segons dades facilitades pel Departament de Salut aquest dijous.

En una roda de premsa aquest divendres que s’ha pogut seguir de forma telemàtica, Guix ha subratllat que era “molt important” conèixer com s’havia propagat el virus per detectar els casos positius i tots els seus contactes per aïllar-los de forma preventiva i desenvolupar les estratègies “adequades” per fer front al brot, en què a l’inici es van produir contagis al centre sanitari (infecció nosocomial) entre professionals i pacients. Quatre epidemiòlegs i cinc administratius han treballat en aquesta investigació dedicant-hi més de 12 hores diàries en l’última setmana, ha recalcat Guix.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que saber com es va propagar el coronavirus a Igualada i municipis propers permet prendre noves accions per fer front al brot i ha insistit en la necessitat de confinament estricta a casa de la població, a tot Catalunya i a la Cònca d’Òdena.

Bellvitge “ajudarà a rescatar” l’Hospital d’Igualada

Des de l’inici del brot, que es va declarar el dimecres de la setmana passada, es van haver d’aïllar de forma preventiva més de 200 professionals sanitaris, sobre una plantilla d’un miler, de manera que l’Hospital d’Igualada ha quedat molt afectat. La subdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre, ha explicat que “s’han controlat” els focus de contagi a l’hospital i que ara necessiten “guanyar temps” perquè els professionals aïllats de forma preventiva es reincorporin al lloc de treball i tenint en compte el “grau d’exigència” que requereix aquesta situació de crisi sanitària per la malaltia covid-19.

Chandre ha anunciat que l’Hospital de Bellvitge oferirà “suport continu” al d’Igualada per “ajudar a rescatar-lo”. Aquest suport s’adaptarà a les necessitats de l’hospital, que dependran sobretot de la reincorporació progressiva dels professionals aïllats. Concretament, s’ha establert que la direcció de Bellvitge, que és l’hospital de referència per a la majoria d’àmbits per al d’Igualada, acompanyarà de forma específica el centre.

Bellvitge també acompanyarà de forma telemàtica durant tota la jornada els caps de servei i es desplaçaran professionals de Bellvitge a Igualada quan calgui. L’objectiu és que l’hospital mantingui la continuïtat assistencial tot i les circumstàncies.

A més, des que es va declarar el brot es va rebaixar l’activitat de l’hospital amb diferents mesures com la derivació dels codis d’emergència Ictus, Infart o Politrauma a altres centres propers. També han derivat altres serveis i han traslladat pacients que estaven ingressats a l’hospital en altres centres.

Laura Busquets / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*