Inici Cartes dels lectors Dia Internacional de la Gent Gran

Dia Internacional de la Gent Gran

COMPARTIR

Comissió de Vellesa de l’Anoia

El dia 1 d’octubre es celebra el Dia Internacional de la Gent Gran. La finalitat d’aquest dia és conscienciar a la societat sobre l’estat en què es troba la gent gran, els desafiaments i reptes que afronta.

Segons l’OMS, entre el 2015 i el 2050, la proporció de la població mundial amb més de 60 anys d’edat passarà de 900 milions a 2000 milions, el que representa un augment del 12% al 22%. Cal tenir en compte que, segons estudi, l’envelliment de la població és més ràpida en l’actualitat que ens anys precedents.

Per altra banda, les dades del 2018 l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya) confirmen que la població major de 65 anys a l’Anoia, ascendeix a 21.431 persones, és a dir, un 18% de la població general. Aquest increment implica que l’esperança de vida de la població també continuarà augmentat, i, per tant, es fa cada cop més necessari planificar i adaptar les polítiques socials a canvis que tenen conseqüències a nivell global.

Des de fa més de 20 anys, a l’Anoia, hi ha una Comissió de Vellesa, format per treballadores socials de l’àmbit social i de salut: CC Igualada – Casal del Passeig de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de la Salut, el Consorci Sanitari de l’Anoia, la Fundació Sanitària Sant Josep, el Consorci Sociosanitari d’Igualada, Creu Roja Anoia, l’ Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia. L’objectiu d’aquesta comissió és compartir un espai d’intercanvi d’informació entre les diferents entitats i posar en comú els diferents projectes, serveis i ajuts tècnics, que les entitats duen a terme entorn la vellesa.

Amb motiu d’aquest Dia Internacional, la Comissió va elaborar un qüestionari, per tal que els professionals del treball social del nostre territori donessin la seva opinió entorn l’envelliment.

El 77% dels professionals han manifestat un alt grau de preocupació per l’envelliment actiu. Viure un envelliment actiu és un factor de prevenició així com també pot ser una manera de poder detectar situacions de vulnerabilitat. Anomenem situacions de vulnerabilitat a: situacions de maltractament, aïllament social, …

Tanmateix, el 50% manifesta dels professionals enquestat, es mostren molt preocupats vers la soledat no desitjada vinculada a la dificultat de mobilitat i d’accessibilitat a serveis així com també a la manca de relacions socials i familiars.

En aquesta anàlisi de dades obtingues a través de les enquestes, també s’ha tingut present l’àmbit econòmic de la persona gran el qual que el podem vincular amb el tema de l’habitatge. Es reflecteix la preocupació per no disposar de recursos econòmics suficients per assumir els costos de l’habitatge escollit (manteniment, subministraments, adaptació,..) i contractació de serveis de suport.

Un dels temes poc tractats, però que neguiteja als professionals, és el de la salut mental en la vellesa. Potser, justament en aquesta etapa de grans canvis físics, psicològics i emocionals (pèrdues acumulades amb l’edat, problemes de salut, l’hospitalització, mort de familiars propers, etc.) és quan la persona hauria de ser acompanyada en el seu procés personal per tal d’evitar situacions de risc.

Malgrat que el 83% dels professionals enquestat opinen que la gent gran no té prou recursos que garanteixin la seva qualitat de vida, és cert que en un 89% creuen que en la nostra comarca hi ha una bona xarxa de coordinació entre els diferents professionals de treball social d’atenció a les persones grans.

En conclusió, la Comissió de Vellesa de l’Anoia, defensa la necessitat d’unes polítiques socials que entenguin que l’envelliment és un procés personal que cal una construcció conjunta d’accions amb tots els agents (persones grans, famílies, professionals, polítics, …) per impulsar la promoció i la millora de la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen .

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*