Inici Destacats Deu anys del nou Hospital d’Igualada

Deu anys del nou Hospital d’Igualada

COMPARTIR

El nou edifici de l’Hospital d’Igualada va rebre ara fa deu anys els primers pacients, punt culminant d’un trasllat progressiu de l’activitat.

Van ser necessaris tres anys d’obres i 60 milions d’euros per posar en marxa el nou hospital, que té una superfície de 30.000 metres quadrats.

Un únic edifici, a la fi

El nou hospital no només millorava el servei sanitari a Igualada i la seva àrea d’influència, també acabava amb un hospital que es trobava dividit en dos edificis separats.

L’antic hospital s’ubicava des de mitjans del segle XIX en el que havia de ser el Convent dels Caputxins. A la dècada dels 70 va néixer la clínica de la Mútua Igualadina, que amb la concertació de serveis va donar cobertura al creixement demogràfic i va acabar sent assimilat per la població com una part de l’hospital. Amb el pas dels anys es va fer evident la necessitat de fusionar els dos centres en un de nou.

El primer pas, el 1994, va ser la fusió de les entitats gestores en la nova Fundació Sanitària d’Igualada. El 2001 es crea el Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), ens participat pel Departament de Salut, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal que havia d’impulsar la construcció i gestió del nou hospital.

Una dècada difícil

La primera dècada del nou hospital d’Igualada no ha estat, ni molt menys, plàcida pel que fa la gestió. L’arribada de la crisi i les retallades en salut a tot el país es van agreujar, en el cas d’Igualada, amb un enorme deute acumulat al llarg de dècades.

Així, el nou hospital arrencava amb un deute de 33 milions d’euros. Al tancament de l’exercici 2015, el deute de l’ens encara és prou voluminós, amb proper de 20 milions d’euros. La feblesa econòmica i el traspàs de la gestió entre la Fundació Sanitària d’Igualada i el CSA, van ser posats sota sospita per la Sindicatura de Comptes.

Un ERO frustrat

La feblesa econòmica del consorci estava al rerefons d’un ERO que la direcció del centre va plantejar l’any 2011 per prescindir d’uns 40 treballadors. La mesura va aixecar el rebuig del personal de l’Hospital i de la ciutadania, que es va manifestar en defensa de la sanitat pública de la capital de l’Anoia.

L’ERO es va acabar evitant amb una negociació entre comitè d’empresa i direcció, on va ser clau la renúncia per part dels treballadors al 70% de les pagues per objectius.

Segons el mateix CSA, l’Hospital d’Igualada ha recuperat el muscle perdut durant pitjors anys de la crisi. Quan va obrir el nou centre, el 2007, la plantilla la formaven l’equivalent a 779,2 persones a jornada completa, amb el major pes en la infermeria (447,4), seguit del personal mèdic (159,8). La plantilla va créixer fins els 848 treballadors l’any següent, però s’ha anat reduint -a excepció del personal mèdic- fins l’any 2015, amb 782 treballadors. L’any passat, el CSA comptava amb l’equivalent a 807 empleats.

Assistència premiada

La tasca assistencial de l’Hospital d’Igualada ha estat guardonada regularment amb els guardons Top 20, que valoren indicadors de més de 150 centres d’arreu de l’Estat.

Pel que fa l’activitat assistencial, al llarg d’aquesta dècada s’ha produït un lleu augment del nombre anual d’hospitalitzacions -de les 10.954 del 2007 a les 11.650 de l’any passat-, un increment de les intervencions -de les 4.745 del 2007 a les 6.031 del 2016- i un descens en les atencions a urgències, que van ser 65.856 el 2007 i 63.017 l’any passat.

El nombre de consultes externes ateses ha passat, amb alts i baixos, de les 135.655 del 2007 a les 154.509 del 2016.

Un dels reptes actuals del centre és assolir la qualificació d’hospital universitari. Igualada va recuperar l’any passat els estudis d’Infermeria que ja s’havien impartit a l’antic hospital entre els anys 60 i 70. Un altre actiu que la ciutat vol posar en valor és l’hospital simulat 4D Health, a l’edific que va abandonar l’hospital ara fa una dècada.

Set metges denunciats per la mort de Gabriel Pérez

El darrer any de l’Hospital d’Igualada ha estat marcat per la mort del jove de 24 anys Gabriel Pérez. El mes d’agost de 2016 va anar tres dies consecutius al servei d’urgències del centre igualadí i només en la darrera visita se li va detectar una apendicitis aguda que va ser mortal. El cas va aixecar un enorme rebuig a la comarca, amb una manifestació inclosa. El Departament de Salut ha obert un expedient sancionador i ha constatat diferents irregularitats en l’atenció que va rebre el jove. La família va denunciar els fets i set facultatius han de declarar properament davant del jutge.

FER UN COMENTARI

*