Inici Societat Deu anys de la gran ventada

Deu anys de la gran ventada

COMPARTIR

Aquest dijous, data en la que curiosament el vent ha provocat alguns danys, fa 10 anys de la ventada “més extensa i intensa” que s’ha viscut a Catalunya, com recorda l’Observatori de Pujalt. El 24 de gener de 2009 es va registrar un cop màxim de 139km/h a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena que encara no s’ha superat i vents encara més virulents en altres zones. A Pujalt es van registrar ratxes màximes de 117 km/h.

Aquell dia, curiosament, s’inaugurava la XOM, Xarxa d’Observadors Meteorològics. Una xarxa que observa el temps cada dia, comparteix dades amb el Servei Meteorològic per complementar les dades de les estacions automàtiques i a més vigila el temps, avisant quan els fenòmens extrems comencen a produir-se i les conseqüències que estan tenint.

El temporal va provocar quatre morts a Sant Boi de Llobregat i l’Anoia i el Baix Llobregat van ser les comarques més castigades per la ventada. Durant dies hi va haver nuclis de població sense subministrament elèctric i es va trigar mesos a enllestir la retirada d’arbres i la neteja de carreteres, camins i vies públiques.


A llocs com la urbanització Bruc Residencial, al terme municipal del Bruc, van arribar a caure 300 pins sobre cases i carrers i l’ajuntament va haver de recórrer a generadors per donar electricitat als veïns mentre Fecsa Endesa restablia el subministrament.

Molts alcaldes de l’Anoia van criticar en aquell moment el mal funcionament del telèfon d’emergències 112 i alguns representants municipals van lamentar també que els Bombers i els Mossos d’Esquadra no fessin acte de presència als seus municipis. Els ajuntaments que en tenien van mobilitzar els seus cossos d’emergències i els veïns i es van autoorganitzar per garantir la seguretat dels ciutadans i resoldre les incidències.

La coberta de l’IES Montbui, pels aires

Una de les imatges més espectaculars que va deixar la ventada fou la coberta de l’institut de Santa Margarida de Montbui destrossada pels carrers propers al centre. El fet que el vent arranqués i doblegués una planxa metàl·lica de 1.200 metres quadrats i divuit tones de pes dóna idea de la magnitud del fenomen meteorològic. Part de la teulada de l’IES Alexandre de Riquer, a Calaf, també va caure i va obligar a suspendre les classes durant alguns dies.

Les classes a Montbui es van reprendre al cap d’una setmana i al cap d’uns mesos es va substituir la coberta metàl·lica per una teulada invertida, més senzilla i menys pesant que el ferro galvanitzat que hi havia. Montbui ja havia anul·lat a primera hora del matí el mercat ambulant, que s’hauria celebrat al mateix lloc on van caure alguns fragments de la teulada de l’institut.

Arbres caiguts, tanques arrencades o murs caiguts van ser alguns dels rastres que va deixar la ventada arreu de la comarca amb registres històrics com constata la gràfica del Servei Meteorològic de Catalunya.

FER UN COMENTARI

*