Inici Societat Un detingut a Masquefa en el marc d’una operació antiterrorista jihadista

Un detingut a Masquefa en el marc d’una operació antiterrorista jihadista

COMPARTIR
Els Mossos s'emporten un detingut a Cornellà de Llobregat, en el marc de l'operació. Àlex Recolons / ACN.

L’operació policial antiterrorista que han realitzat els Mossos d’Esquadra des de primer hora d’aquest dimarts a la matinada, batejada amb el nom d’Apolo, en la qual han participat membres de la Policia Federal de Bèlgica i de la Policía Nacional, ha comportat la detenció de 8 persones, així com l’entrada i escorcoll a 12 immobles, un d’ells a Masquefa. Al municipi anoienc s’ha detingut una persona en un habitatge de la urbanització del Maset. La resta d’escorcolls s’han fet a Barcelona (7), L’Hospitalet de Llobregat (1), Santa Coloma de Gramenet (1), Ripollet (1) i Cornellà de Llobregat (1).

De forma simultània, al Marroc, s’estan portant a terme diverses entrades i registres com a resultat d’una Comissió Rogatòria Internacional que el Magistrat titular del Jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional va remetre a les autoritats marroquines. Aquestes actuacions es desenvolupen a domicilis vinculats amb les persones investigades. La policia marroquina actua acompanyada per membres de la Policía Nacional i dels Mossos d’Esquadra que s’han desplaçat fins el lloc comissionats pel jutge instructor.

Els nou arrestats, tots homes d’entre 30 i 40 anys, un de nacionalitat espanyola i la resta de nacionalitat marroquina, han estat detinguts per integració en organització terrorista i per altres delictes relacionats amb el crim organitzat. La gran majoria tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat.

La investigació, que es va iniciar fa vuit mesos, destaca per la seva complexitat, la pluralitat de delictes investigats, el nombre de persones implicades i els centenars de milers de dades que els analistes policials han hagut de tractar durant els darrers mesos. Els esforços dels investigadors han permès establir les relacions d’alguns dels investigats amb persones detingudes a Bèlgica per la seva participació en els atemptats terroristes realitzats a l’aeroport de Zaventem i a una estació del metro del centre de Brussel·les al 2016.

Com a conseqüència de les entrades i registres realitzats, s’ha pogut comissar abundant documentació, aparells electrònics, dispositius de memòria, ordinadors, diners en efectiu, així com armes de foc i substàncies estupefaents de diferents tipus.

EUROJUST, eina creada al 2002 per la Unió Europea per potenciar i millorar la coordinació entre les autoritats judicials dels diferents Estats, ha facilitat el treball transversal entre les autoritats judicials i policials europees implicades en aquesta investigació.

Està previst que els detinguts passin a disposició de l’Audiència Nacional aquest dijous. Se’ls imputen, entre d’altres, els següents delictes: integració en organització terrorista, integració en organització criminal, tràfic de drogues, robatori amb violència, tinença d’armes i blanqueig de capitals.

Redacció / ACN

FER UN COMENTARI

*