Inici Destacats Desenvolupen a l’Anoia un prototip de mascareta de màxima protecció

Desenvolupen a l’Anoia un prototip de mascareta de màxima protecció

COMPARTIR

Després de tres intenses setmanes de treball, la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil d’Igualada, FITEX, ha aconseguit desenvolupar un model de mascareta de gènere de punt de màxima protecció que serveixi com a protecció efectiva per al COVID-19. Ara treballa per aconseguir-ne l’homologació i, un cop validada, aquesta mascareta protectora podria fabricar-se íntegrament a l’Anoia a un ritme de 150.000 unitats en dues setmanes aprofitant les capacitats industrials tèxtils del territori.

La nova mascareta es fruit de la col·laboració entre el propi centre tecnològic FITEX i un conjunt d’empreses industrials, no només del sector tèxtil de la comarca sinó també del sector paperer, aprofitant així la suma de capacitats de dos dels sectors industrials més rellevants de l’Anoia.

Segons el director de FITEX, David Garcia, “és molt important comunicar a la població que existeixen tres tipus de mascaretes ben diferenciades, el primer tipus, les mascartes higièniques que no estan subjectes a cap homologació i que només filtren un 15-20% de les partícules contaminants presents a l’aire; els segon tipus, les mascaretes quirúrgiques, que estan destinades a evitar la difusió d’agents infecciosos de la persona que utilitza cap a l’exterior; i, finalment, les mascaretes de protecció o efecte filtrant que són les que protegeixen a la persona que les porta de partícules perilloses per a la seva salut. Aquestes dues darreres tipologies estan subjectes a estrictes controls i homologacions”.

El desenvolupament de mascaretes de protecció implica superar un conjunt de normatives de filtració de partícules, respirabilitat i seguretat que són molt exigents i comporten un procés de certificació que FITEX està intentant accelerar, cooperant amb el Ministeri d’Indústria de l’Estat, el Departament d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Igualada i el centre tecnològic Eurecat.

Segons García “trigarem encara entre dues o tres setmanes en aconseguir l’homologació d’aquest model de mascaretes de protecció però, quan ho aconseguim, podrem oferir un producte amb garanties i d’altes prestacions de seguretat per a les persones i institucions de Catalunya per tal d’enfrontar aquesta i noves crisi sanitàries que puguin venir en el futur”

Un cop homologada, aquesta mascareta protectora podria fabricar-se íntegrament a l’Anoia, preparada per produir més de 150.000 unitats en dues setmanes aprofitant les capacitats industrials tèxtils del territori.

Durant les darrere setmanes han estat moltes les empreses tèxtils de l’Anoia que han contribuir a donar resposta a l’escassetat de mascaretes que estem vivint i han desenvolupat també altres mascaretes de gènere de punt, en aquest cas de tipus higiènic, per atendre les necessitats més bàsiques i urgents del territori.

FITEX està coordinant també, amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la possibilitat d’endegar una línia de fabricació de bates d’ús únic a Igualada per tal d’ajudar a atendre l’enorme necessitat que existeix d’aquest producte a Catalunya com a conseqüència de la crisi sanitària.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Es nota que han obert les carreteres de la Conca, hi ha mes trànsit i jo em pregunto, aquestes persones que ja surten amb els seus cotxes que pensen que el virus s’ha anat? Són molt caps de ruc, ignorants i que no saben que poden infectar als seus amics i familiars principalment !!!! Inclos al carrer de la Torre hi ha una botiga que fins avui estava tancada i no es de primeras necesitat dons ja esta oberta i perque ? perque els que la porten viuen a fora de la Conca, dons avui ja esta oberta com las carreteras nostres !!! no hi ha dret !!!!

  2. Estás mascarillas cuando estén homologadas se repartirán entre la población de la Conca d’oOdena de forma gratuita, antes de enviarlas a otros sitios? Estas son lavables y reutiliza les?
    Gracias y quedemenos todos en casa.
    Cuidaros todos mucho.

FER UN COMENTARI

*