Inici Societat Es desenvolupa al Campus Universitari d’Igualada un nou adob de pells a...

Es desenvolupa al Campus Universitari d’Igualada un nou adob de pells a partir dels pinyols de raïm

COMPARTIR

L’equip de recerca del Campus Universitari d’Igualada-UdL ha descobert un nou producte per adobar pells que s’extreu dels pinyols del raïm. El producte, que ja està patentat a l’Estat i s’espera tenir la patent internacional properament, posa en valor un residu de les vinyes per aplicar-lo als processos d’adobat de la indústria de la pell. Segons informa la universitat en un comunicat, el resultat són articles de pell bastants en el concepte de ‘green leather’, és a dir, pell sostenible adobada amb productes naturals. Des del Campus Universitari asseguren que el nou producte té especialment sentit, ja que l’estat espanyol és el segon productor mundial de vi, amb una producció del 15,3% del total.

La producció de vi genera un residu –unes restes de raïm-, que en una primera fase s’aprofiten per fer orujo i, en una segona fase, se’n fa oli de pinyol de raïm. Aquest residu restant és el que aprofita la recerca del Campus Universitari Igualada-UdL per extreure del pinyol de raïm un extracte vegetal, que s’aplica posteriorment per a la l’adobat de pells. El residu final es torna a la terra i serveix d’adob.

Segons el Campus Universitari d’Igualada, aquest descobriment «no només és un avenç per la pròpia industria adobera, sinó que és un pas de gegant per fer més sostenible aquest sector», ja que «posa en valor l’economia circular, amb un cicle de producció totalment tancat, que genera un residu zero, i estretament vinculat als sectors productius del territori: la industria adobera i el sector vitivinícola».

De fet, el Campus d’Igualada en l’única universitat d’Europa que imparteix el màster universitari en Enginyeria del Cuir. Compta amb un equip de recerca, la Càtedra A3 in Leather Innovation, formada per professors i estudiants, dedicada a la investigació en el sector de la pell.

Des del Campus universitari igualadí esperen que aquesta descoberta científica, liderada en bona part per alumnat del centre, animi els joves a matricular-se als estudis d’Enginyeria, que, segons informen, compten amb el 100% d’inserció laboral.

FER UN COMENTARI

*