Inici Societat Desarticulat un grup que va manipular caixers automàtics d’Igualada

Desarticulat un grup que va manipular caixers automàtics d’Igualada

COMPARTIR

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra del Grup d’Estafes i Furts de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Terrassa han identificat els quatre membres d’un grup organitzat, els quals manipulaven caixers automàtics d’entitats bancàries per sostreure els diners en efectiu de les extraccions dels clients. A més d’Igualada, la banda va manipular caixers de Gavà, Vilafranca del Penedès, Girona, Terrassa, Granollers, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat o Figueres
 
La investigació es va iniciar durant el passat mes de març d’enguany, quan els agents van tenir coneixement que dos caixers automàtics, situats a la Rambla d’Egara i la Plaça de l’Estació del Nord de Terrassa, havien estat manipulats i diversos clients havien informat que els bitllets no havien sortit de l’expenedor dels caixers, tot i que constava en els seus comptes que l’extracció havia estat realitzada amb èxit.
 
Els investigadors van comprovar que fins a dos mil euros de diferents clients a Terrassa havien estat sostrets per un sistema conegut en l’àmbit policial com a “CASH TRAPPING” (atrapant els diners). Aquesta metodologia delictiva consisteix en bloquejar/obstruir la sortida dels bitllets del caixer de manera que el client marxa pensant que existeix un problema tècnic, moment que aprofiten els delinqüents per retirar els diners que han quedat enganxats a l’interior.  Posteriorment els clients comproven que efectivament l’extracció els ha estat anotada al compte.
 
A pocs dies de l’inici de la investigació els agents van centrar les seves sospites en quatre home d’origen romanès, residents a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), als quals els consten diversos antecedents anteriors per fets similars a altres localitats catalanes. Tanmateix, a més dels fets comesos a Terrassa durant el mes de març, els investigadors van obtenir indicis suficients per considerar la participació d’aquests en altres manipulacions de caixers automàtics a les localitats de Gavà, Vilafranca, Igualada, Girona, Granollers, Badalona,  L’Hospitalet de Llobregat o Figueres, durant els mesos de gener i febrer de 2013. Tot i que aquests acostumen a sostreure quantitats de diners que per si mateixes sovint no arriben al mínim exigit per llei per a ser considerades un delicte, a les darreres modificacions del Codi Penal es va instaurar la figura de les faltes reiterades, que permeten perseguir com a delicte la comissió de diverses faltes en un espai de temps concret en casos de furts o estafes, fet que facilita la persecució dels delinqüents reincidents i que fan d’aquesta mena d’infracció el seu modus vivendi.
 
Dos dels integrants del grup van poder ser localitzats a un domicili situat a la localitat de Vilanova i la Geltrú i un tercer va poder ser arrestat per una dotació de paisà durant aquest mes de juny a una estació de ferrocarril de la ciutat de Barcelona. El quart integrant del grup resta pendent de localitzar i s’ha emès una ordre de recerca i detenció.
 
La investigació en relació a aquest grup resta encara oberta, pendent de determinar si els seus integrats poden estar implicats en més casos similars arreu del territori.
 
Per tal de prevenir ser víctimes d’aquest fet delictiu, abans de realitzar l’ operació al caixer automàtic, els Mossos recomanen observar el seu entorn per tal de detectar si hi ha persones a les immediacions que  presentin una actitud sospitosa.
 
Si un cop fetes totes les operacions de forma correcte, no s’ obtenen els diners i el  motiu no surt indicat en la pantalla del caixer, el client hauria de trucar als telèfons d’incidències disponibles en els caixers i informar sobre els fets sense marxar del lloc. El grup que actua amb aquest modus operandi molt probablement estarà controlant el caixer fins que el client l’ abandoni per tal de recuperar els bitllets enganxats, i en el cas que observin que no s’abandona el lloc, és possible que desisteixin.
 
Davant de qualsevol indici, es recomana trucar al 112.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*