Inici Societat Desarticulada una banda especialitzada en robatoris violents i assalts a traficants

Desarticulada una banda especialitzada en robatoris violents i assalts a traficants

COMPARTIR

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central d’Atracaments i Robatoris Violents han detingut divuit membres d’una organització criminal especialitzada en realitzar robatoris violents a domicilis i assaltar traficants al conjunt de Catalunya.

Els detinguts, tots de nacionalitat espanyola excepte en dos casos, ambdós de nacionalitat marroquina, tenen edats compreses entre els 20 i els 45 anys. Els delictes pels quals se’ls ha investigat són els pertinença a organització criminal, robatori amb violència i intimidació, robatoris amb força, detenció il·legal, usurpació funcions públiques, delictes contra la salut pública, tinença d’armes, sostracció de turismes, camions i remolcs, receptació, falsificació de documents, estafa, ocupació de béns immobles, lesions i furts.

Retenció il·legal de dos homes a la Torre de Claramunt

La investigació criminal es va iniciar el dia 13 de maig quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que s’havia produït la detenció il·legal de dos homes a Barcelona: es tractava de dos germans que regentaven un restaurant i una immobiliària a la ciutat. Aquella nit un grup de persones armades es van atansar cap a un dels dos homes quan sortia de la pizzeria on treballava al districte d’Horta-Guinardó. Els integrants del grup assaltant es van identificar com a policies i, ràpidament, el van immobilitzar i emmanillar sense que pogués oposar resistència. A continuació el van traslladar en vehicle fins a la serra de Collserola.

De manera gairebé simultània i seguint el mateix procediment un altre grup d’assaltants va sorprendre l’altre germà al seu domicili de Barcelona. Els dos grups es van reunir en una zona boscosa de la localitat de la Torre de Claramunt, on van retenir les dues víctimes durant més de cinc hores.

Mentre va durar aquesta situació els dos germans van patir agressions físiques continuades per part dels assaltants, que es volien apropiar dels diners d’una venda immobiliària que acabaven de tancar.

Els assaltants no van aconseguir el seu objectiu i només es van apoderar dels diners que portaven a sobre les dues víctimes. Finalment van alliberar els dos homes al mig del bosc i van aconseguir arribar a peu fins a una masia on van demanar ajuda i van trucar la policia.

La Unitat Central va obrir una investigació que va permetre determinar que els autors de l’assalt era un grup perfectament organitzat, estructurat i coordinat que realitzava un ampli ventall d’accions delictives, però especialitzat principalment en els robatoris amb violència a interior de domicili i en la realització d’assalts a narcotraficants. Aquesta modalitat delictiva consisteix en la sostracció violenta de drogues o diners que provenen de la seva venda a d’altres organitzacions de narcotraficants.

Els investigadors van comprovar que l’organització havia seguit el mateix modus operandi emprat per assaltar els dos germans com a mínim en dues ocasions més. Una, el mes d’octubre del 2016, quan van assaltar un fruiter a Segur de Calafell i, l’altre, al mes de novembre a Molins de Rei. En aquesta ocasió la víctima va ser un treballador d’una empresa encarregada de recollir la recaptació de màquines recreatives i expenedores.

El 17 de gener es va establir un dispositiu que va comportar la detenció de 18 membres de l’organització, entre els quals estaven els seus principals líders, i es van realitzar nou entrades i perquisicions a domicilis de les localitats de Molins de Rei, l’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, La Torre de Claramunt i la urbanització Castell de Cabrera (Cabrera d’Anoia), a més de a tres tallers de La Torre de Claramunt.

Durant els escorcolls es van intervenir armes de foc reals i simulades, munició, un moltó, defenses elèctriques, armilles antibales, acreditacions policials, manilles, esprais de defensa, defenses extensibles, intercomunicadors, prioritaris per a vehicles policials, un vehicle sostret amb plaques de matrícula doblades, inhibidors de freqüència, dispositius electrònics de seguiment i substàncies estupefaents. També es van localitzar i desmantellar sis plantacions de marihuana a les localitats de La Torre de Claramunt (en concret, al nucli de Pinedes d’Armengol), la Pobla de Claramunt i Castellolí.

El dia 19 de gener van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó per nou d’ells i llibertat amb càrrecs per a la resta.

FER UN COMENTARI

*