Inici Política Decidim Igualada qüestiona el “bon govern” econòmic de CiU

Decidim Igualada qüestiona el “bon govern” econòmic de CiU

COMPARTIR

“Quan vingui aquest govern a aquest ple a dir que els semàfors socials estan en verd, com tant diuen dels semàfors econòmics, aquell dia «comprarem» el seu discurs de ser un bon govern”. Així sentenciava Dario Castañé (Decidim Igualada) durant el debat de la liquidació del pressupost del 2016 al ple municipal del passat dimarts.

La plataforma de confluència d’esquerres aclareix que, comparativament i “lluny del cofoïsme del govern de CiU”, el govern “augmenta més la despesa que l’estalvi, malgrat que s’ha generat un romanent”. Segons la confluència, aquest superàvit “és fruit de partides inflades, de manca de previsió o de retallades directes en serveis públics, i que són diners que no es destinen a pal·liar els problemes socials dels igualadins i igualadines”.

Decidim celebra que Igualada s’hagi situat sota el llindar de deute que imposa el govern estatal. El regidor de la plataforma, Dario Castañé, confirma que es liquida el 2016 amb un superàvit que representa un 6,36% de les despeses.

Ara bé, Castañé puntualitza que les obligacions han augmentat en 8,21 punts percentuals, mentre que el percentatge de superàvit respecte a aquests només és d’1,49 punts. El que significa que, “comparativament, aquest govern està augmentant despesa, sense massa criteri”.

Amb un repàs més exhaustiu dels números, el regidor de la plataforma ha trobat més d’1.000.000 € del superàvit que anava destinat a inversions o retribucions i cotitzacions laborals, entre altres, que, en paraules del portaveu “semblen ser circumstancials, no es repetiran o s’ha mogut despesa d’un any a un altre, d’altres semblen inflades per a després obtenir un romanent “destacable” i generar superàvit en lloc de destinar-ho a altres coses, o potser és manca de previsió? I altres semblen directament retallades a serveis públics, com l’educació o infraestructures”.

El portaveu de la plataforma retreu que “no podem celebrar superàvit quan a Igualada hi ha pobresa, hi ha problemes que podríem alleujar amb el mateix superàvit”. Castañé especifica que “estem parlant de grans quantitats de diners que, millor planificades, podrien donar lloc a propostes com les que els diferents grups hem portat durant aquests dos anys de legislatura”.

El regidor de Decidim proposa, per exemple, utilitzar el romanent d’inversions en terrenys i Anella verda per implementar la tarifació progressiva i altres mesures que garanteixin els ingressos reduint la pressió fiscal als igualadins i igualadines; o practicar la democràcia directa en els pressupostos, tenint en compte que segons un estudi del Banc d’Espanya publicat la setmana passada, si la ciutadania decidís directament les polítiques de despesa, aquesta es reduiria en un 8%.

FER UN COMENTARI

*