Inici Destacats El darrer ple abans de les eleccions aprova una moció en defensa...

El darrer ple abans de les eleccions aprova una moció en defensa de la Festa de Reis d’Igualada

COMPARTIR

La Comissió de Reis d’Igualada ha aconseguit el compromís de tot el consistori amb la festa de Reis de la ciutat en el darrer ple abans de les eleccions municipals. Una moció presentada a instàncies de la Comissió de Reis va comptar amb el vot favorable de tots els grups del ple i l’abstenció de Poble Actiu.

El text, que recull la defensa de la festa com a mostra patrimonial immaterial i d’important valor per la ciutat, esperona a la comissió organitzadora a continuar treballant en l’organització de la festa, “així com en la recerca, difusió i promoció d’aquesta mostra festiva patrimonial”. La moció mostra el suport als organitzadors i participants, posa de manifest “el suport de la ciutat d’Igualada, i en el seu nom el del ple, a la Festa de Reis d’Igualada en la seva forma patrimonial i tradicional”.

El text enumera les fites i reconeixements de la festa, considerada la més antiga de Catalunya i la segona de l’estat espanyol abans de reivindicar els valors de la festa igualadina davant el que es consideren “percepcions equívoques i inoportunes”:

“Recentment les crítiques per part de certs col·lectius sobre el suposat racisme, equívoca i inoportuna percepció, de la Festa de Reis d’Igualada, han portat aquesta mostra de cultura tradicional i patrimonial als mitjans de comunicació nacionals i internacionals. Els diferents elements de la festa igualadina han estat qüestionats en un exercici de desconeixement profund per part de diverses personalitats i col·lectius. La pràctica racista recollida en el terme anglès blackface que serveix per definir la representació caricaturesca, còmica i humiliant de les persones racialitzades ha estat vinculat, com dèiem des del desconeixement, a diverses tradicions i elements patrimonials de la cultura del principat; des dels gegants de les ciutats de Tarragona, Sitges o Berga a la caracterització dels patges de les cavalcades de l’Anoia. Des de la inconsciència, les entitats organitzadores, els participants i voluntaris han estat titllats de col·laboradors d’una pràctica racista que en res es pot vincular a la realitat cultural del nostre territori. Ens trobem doncs davant un atac, el de certs col·lectius, cap a la Festa de Reis que entenem que des del desconeixement es pugui produir. La Festa de Reis d’Igualada, ha estat sempre exemple de festa solidària, integradora i amb capacitat d’adaptació, mercès de la col·laboració dels igualadins i les igualadines que l’han considerat com a motiu d’orgull. Una expressió cultural i patrimonial que és rebuda com una herència col·lectiva, de bellesa singular i emotivitat extraordinària”.

Una cinquantena de persones de la Comissió de Reis va seguir el ple municipal i, en un comunicat, celebren la moció dient que “s’ha realitzat un acte de justícia pels Reis». Així mateix,  la Comissió Organitzadora de la Cavalcada de Reis d’Igualada vol agrair als partits Junts per Igualada, ERC Igualada, Igualada Som-hi i la regidora del Grup Mixt, Carme Manchón, el seu vot favorable vers la Festa de Reis.

 

1 COMENTARI

  1. lo que nos faltaba que los de fuera nos digan como hacer nuestras tradiciones. nos metemos con las suyas? que tambien podriamos decir muchas cosas. los de poble actiu no fueron niños y les gustaba? a quien no le guste que se haga mrar primero sus tradiciones y cuando las cambien que vuelvan

FER UN COMENTARI

*