Inici Cultura Curro Claret exposa com ‘donar valor al que no és bonic’ als...

Curro Claret exposa com ‘donar valor al que no és bonic’ als Dimarts Disruptius

COMPARTIR

El passat dimarts dia 14 de gener vam tenir un nou dimarts en què la disrupció va venir de la mà de Curro Claret, dissenyador industrial i docent internacional. Va ser a partir de sis experiències seves que va poder transmetre’ns la seva manera de fer i d’interpretar les accions entorn el disseny. Un disseny que facilita la col·laboració, la sorpresa de la unió d’àmbits inesperats i la participació de persones de tota mena en un mateix projecte.

Podem destacar alguns d’aquests treballs o experiències, com ara el projecte que va dur a terme al 2010 conjuntament amb Arrels Fundació i en el qual encara hi col·labora avui dia. Amb l’aplicació d’una peça metàl·lica que permetia crear suports de tamborets, cadires, bancs o taulells, va facilitar que les persones sense sostre poguessin donar valor a un producte fet per elles i adquirir una major confiança i autonomia. Això afegit al fet que es treballava amb diferents materials reutilitzats com ara la fusta de mobles, palets, caixes, etc. s’obtenia un producte amb valor a partir de materials que tindrien una segona vida.

En Curro deixa sempre un racó per l’humor quan diu que algun dels participants dels tallers es queixaven dient que ells el que volien fer era un tamboret maco com els d’Ikea. Però amb el temps, aquell tamboret que es veia com una mena de “nyap”, va començar a esdevenir un tamboret de disseny, estrany però que tenia un valor en sí mateix, el valor que aporta cada persona amb el que millor sap fer. Encara trobem una mostra d’aquesta experiència en una botiga Camper al carrer Pelai de Barcelona.

Es tractava de donar valor al que es fa, al reciclatge, al que no és bonic.

La segona experiència que volem destacar és la que va dur-lo a col·laborar amb l’experta en il·luminació Maria Güell des de 2015 fins aquest darrer Nadal de 2019. En el marc el projecte #RavalKm0, del grup Territori Socialment Responsable del Raval barceloní, en què es volia dinamitzar el comerç del barri i la seva xarxa social. Es van crear uns arcs lluminosos per Nadal que partien d’una fotografia de diferents membres del barri, de manera que a prop de cada arc hi havia algun establiment que mostrava la fotografia original. Els arcs van ser elaborats per persones sense feina del barri que es van contractar per treballar-hi durant uns mesos amb una formació prèvia. Aquest darrer any 2019 les fotografies van tractar d’avis/es i néts/es.

La finalitat era fer llums de Nadal? O bé treballar el respecte, la identitat…?

En definitiva, Curro Claret ha posat en evidència valors específics que són aplicables a qualsevol àmbit de la vida i de la feina, també de l’educació, com ara el valor del procés creatiu compartit, la reutilització més que no el reciclatge, el sentiment de satisfacció que aporta la capacitat de crear, la recerca del valor social en el que es fa… ens ha apropat una versió molt humana de la seva feina i ens ha demostrat que és aplicable a qualsevol àmbit si un s’ho proposa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*