L’Ajuntament de Sant Martí de Tous ha fet públic que enguany no obrirà la seva piscina municipal, una decisió que el govern considera “un exercici de responsabilitat després de constatar la impossibilitat de fer complir la normativa amb totes les garanties per impedir la propagació de la Covid19” i per la despesa que suposaria, superior als 30.000 euros.
La CUP de Tous està en desacord amb la decisió del govern d’ERC. Els cupaires consideren que “la piscina és un servei públic, que no només cobreix les necessitats de gaudi estival de la població (tan d’infants com de persones adultes) sinó que també suposa un servei de benestar i salut pública comunitària així com un espai de socialització indispensable durant els mesos d’estiu”.
Sobre el dèficit que suposa l’obertura -uns 30.000 euros de despesa extra, segons cita la CUP del propi govern, que eleva la despesa als prop de 40.000- els cupaires raonen que “si s’inverteixen hores en la cerca de finançament per accions que segons el nostre punt de vista serien prescindibles i se n’assumeixen les despeses de manteniment anuals des de l’Aj untament (com per exemple la subvenció finalista destinada a convertir el camp de futbol en un camp de gespa) també caldria invertir hores en la cerca de finançament per activitats que reverteixin en la millora de les condicions de vida de les veïnes, com la piscina municipal”.
Per cobrir aquesta despesa extra, la CUP proposa la modificació de la partida del romanent del pressupost municipal per disposar-ne almenys d’un 20%.
Sobre les dificultats de complir amb les mesures imposades per la crisi del coronvirus, la CUP recorda al govern municipal de Tous que municipis de mida similar com Jorba o Vallbona d’Anoia “han trobat la manera de fer-ho: reducció de l’aforament, modificació i limitació d’accessos en franges horàries, tancament de vestuaris i lavabos sota clau, venda exclusivament d’entrades puntuals amb torns assignats…” a més de la neteja i desinfecció i la protecció dels treballadors.
Finalment, la CUP de Tous es pregunta “quin sentit té viure en un poble estèticament bonic si la vida quotidiana estival farà que moltes famílies hagin d’agafar el cotxe per anar a les piscines dels pobles veïns o fins i tot algunes es plantegin instal·lar-se tot l’estiu a segones residències”.
Obrir la piscina és “inviable”, segons el govern municipal
El govern municipal reconeix que la decisió de tancar la piscina ha estat “difícil”, però recorda que “un bon nombre” de piscines de la comarca tampoc obriran.
L’Ajuntament assegura que mantenir la piscina oberta aquest estiu és “inviable” per la dificultat de complir, entre d’altres normes, “reduir l’aforament a un terç (en una piscina petita com la de Tous això suposa que només 20 usuaris poden entrar a la piscina) i l’obertura a través de cita prèvia per organitzar els torns entre els veïns (torns de dues hores com a màxim amb desinfecció completa entre torn i torn), fet que impossibilita cobrar entrades o oferir passis de temporada, ja que no es pot garantir l’entrada als veïns. Aquestes limitacions se sumen a d’altres mesures com ara controlar la temperatura a l’entrada, mantenir els 2 metres de distància entre els usuaris tant dins com fora de l’aigua, impedir l’entrada de menors de 18 anys no acompanyats, tenir gels a disposició dels usuaris, i netejar i desinfectar constantment, tant els equips com les instal·lacions”.
El govern municipal afegeix com a motiu “el gran dèficit econòmic que suposa, en un moment de caiguda dels ingressos”, i qüestiona destinar “prop de 40.000 € de despesa municipal” derivada de contractar més personal per fer tasques de desinfecció i manteniment, “i sense tenir els ingressos de les entrades ni els de concessió del bar perquè no es pot obrir”. Uns diners que, afegeix el govern, “en aquests moments, són molt necessaris en altres àrees com la de serveis socials”.
Finalment, el govern argumenta que “la política reclama coratge per adoptar decisions que garanteixin la seguretat dels veïns i veïnes, encara que no siguin populars”.
cup