Inici Destacats La CUP reclama al govern de Marc Castells un homenatge als represaliats...

La CUP reclama al govern de Marc Castells un homenatge als represaliats pel franquisme

COMPARTIR

El grup municipal de la CUP presentarà al Ple de maig de l’Ajuntament una proposta mitjançant una moció per tal d’instar al govern a desenvolupar un Pla de recuperació de la memòria històrica de la ciutat. Els cupaires consideren que el govern Castells “actua amb passivitat i dispersió en relació a qüestions de recuperació de la memòria històrica local” i li recorden que “la preservació de la memòria històrica d’un país és l’expressió de la seva llibertat”.

Els cupaires retreuen al Govern Castells “la manca de l’articulació d’un conjunt d’accions de govern destinades a la recuperació de la memòria històrica local, tasca que actualment és realitzada per iniciatives personals i la “Biblioteca de la Memòria”. En aquest sentit, la CUP sosté que “l’Ajuntament d’Igualada hauria d’esdevenir un actor principal en matèria de recuperació de la memòria històrica local com ja fan altres municipis de Catalunya” i li recorden a Castells l’article 54 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya que “estableix l’obligació de la Generalitat i els altres poders públics, com els Ajuntaments, de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques”.

Per aquest motiu, l’esquerra independentista sosté que “el consistori igualadí té un deure vers la seva població en la recuperació i preservació de la seva memòria històrica, i ha de vetllar i mantenir-la per tal de donar testimoni de la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques des de principis del segle XX fins a l’actualitat”. En aquest sentit, els cupaires critiquen al govern Castells que “les més de 270 les represaliades igualadines que van patir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco, 14 de les quals van ser assassinades, no hagin rebut encara cap mena d’homenatge” i li recorden que “l’Arxiu Nacional de Catalunya va fer públiques les dades gràcies la llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada pel Parlament de Catalunya”.

Una moció per engegar un Pla de recuperació de memòria històrica local

Els cupaires presentaran una moció al proper Ple de l’Ajuntament “per tal d’instar al govern de la ciutat a engegar un Pla Municipal de Recuperació de la Memòria Històrica d’Igualada, l’objectiu de la qual sigui la difusió dels coneixements adquirits a la ciutadania, especialment als col·lectius més joves”. En aquesta línia, l’esquerra independentista també demanarà al govern d’Igualada que “s’intervingui tota la simbologia franquista i antidemocràtica encara existent a la ciutat, així com la construcció d’un monument a totes les represaliades i víctimes igualadines del franquisme”. A banda, la CUP Igualada també instarà al govern Castells a establir la Plaça 1 d’octubre davant de l’Ateneu Igualadí “per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre a Igualada, però sobretot per commemorar a totes les persones que han lluitat i segueixen lluitant pels principis democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat malgrat la deriva antidemocràtica de l’estat espanyol”.

FER UN COMENTARI

*