Inici Política La CUP reclama un pla d’equipaments culturals per Igualada

La CUP reclama un pla d’equipaments culturals per Igualada

COMPARTIR

El grup municipal de la CUP celebra que l’alcalde de Marc Castells accepti que “cal dotar a la ciutat de recintes culturals que requereix i necessita”, dos anys després que la formació denunciés “la saturació d’alguns espais culturals col·lapsats d’activitat, com ara el Teatre Municipal de l’Ateneu”, mentre que d’altres espais, com l’Escorxador, resten buits d’activitat cultural. En l’acte de balanç de dos anys de mandat que es va fer dilluns al vespre al Museu de la Pell, el batlle igualadí va apuntar que cal un salt en l’apartat cultural, un salt que la CUP Igualada assegura que reinvindica des d’inicis del present mandat.

En aquest sentit, el grup municipal de la CUP recorda que, tal com va recomptar fa un any, a la capital de l’Anoia es realitzen més de 1.100 activitats culturals l’any. Si bé moltes d’aquestes activitats compten amb l’impuls de l’administració, més del 60% de les activitats neixen de la iniciativa de les entitats o dels agents privats. Pel que fa als espais que acullen aquestes activitats, d’entre els equipaments públics en destaca la Biblioteca, seguida del Teatre Municipal de l’Ateneu. Quant als privats, els més actius són l’Ateneu Igualadí, el Teatre de l’Aurora i els diferents locals privats que ofereixen una oferta musical continuada. Els cupaires recorden que ja fa dos anys que van denunciar que el Teatre Municipal de l’Ateneu “acull moltes activitats però amb grans limitacions de calendari i amb dificultats per a moltes entitats, no només per realitzar-hi actes, sinó també per assajar-hi els espectacles”. Així mateix, els cuparies també recorden a l’alcalde que han instat al govern reiteradament la necessitat d’un pla cultural de ciutat i de la necessitat d’estudiar espais alternatius per descongestionar l’excés d’activitats en alguns d’ells.

Lament per la supressió de l’Institut Municipal de Cultura

La CUP considera que la saturació d’alguns espais culturals, col·lapsats d’activitat, “és el reflex de la manca d’un pla d’equipaments culturals i d’una planificació cultural a nivell de ciutat”. Els cupaires recorden que només començar l’actual mandat, el govern de Marc Castells, amb majoria absoluta i amb tota l’oposició en contra, va suprimir l’Institut Municipal de Cultura (IMC), l’organisme autònom que tenia com a objectiu “realitzar un lligam amb totes les institucions culturals d’Igualada per a que treballessin conjuntament, atomitzades sota un mateix bloc de treball per tal de facilitar les tasques culturals i en sentit de conjunt”. Segons el grup municipal de la CUP “l’atomització que va representar l’eliminació de l’IMC per part del govern de Marc Castells ha fet que la cultura d’Igualada es gestioni únicament sota el control de la regidoria de cultura”, en comptes de fer-ho des de la mirada de conjunt que oferia l’IMC sense oferir, a més, cap mesura que permetés mitigar la previsible i palpable saturació d’activitats culturals d’alguns espais.

La CUP Igualada afirma que “cal potenciar les entitats de cultura popular ja que tot i la seva riquesa cultural també són clau a nivell social, com a escola d’aprenentatge ciutadà, com a espais d’acollida i arrelament pels igualadins nouvinguts i una eina de transformació social”. Per aquest motiu, els cupaires consideren que cal estudiar espais alternatius per tal de descongestionar l’excés d’activitats en alguns d’ells, com l’Ateneu, i que cal fer un exercici global d’anàlisi, reflexió i planificació per escatir si l’aposta per un auditori és la més encertada o si cal emprendre alguna altra inversió: “no ho podem saber ara mateix, però pensem que les coses cal fer-les amb planificació, no a cop d’anunci i titular sense haver estudiat la situació ni valorat pros i contres de cada possible mesura.”

L’Escorxador, “un espai oblidat pel govern de Marc Castells”

Els cupaires tornen a assenyalar que l’Escorxador és un espai actualment buit i que cal retornar a la ciutat, perquè també facilitaria la descongestió cultural d’altres locals d’Igualada, malgrat que actualment no compleix els requisits per poder ser utilitzat com a auditori. El grup municipal de la CUP critica que l’Escorxador “es troba en una situació penosa perquè ha acabat esdevenint un espai cedit, principalment, a esdeveniments privats econòmics no relacionats amb l’àmbit cultural, malgrat ser un projecte que va costar 2 milions d’euros als igualadins i igualadines, amb unes despeses de manteniment al voltant de 22.000€ anuals”. Els cupaires recorden al batlle que al desembre del 2010 Igualada va aprovar el Pla Local d’Equipaments Culturals, malgrat que l’actual govern de Marc Castells, a l’oposició aleshores, no va voler participar ni a les reunions de la Junta Rectora de l’IMC ni tampoc a les comissions informatives on es va parlar del contingut del Pla perquè mancava de projecte a nivell de Conca. El grup municipal de la CUP no entén per quin motiu, si al 2010 CIU criticava que el Pla no tenia un àmbit de Conca, ara ja no és un requisit indispensable fer un plantejament cultural de ciutat o per fer front a noves inversions en equipaments culturals, i demanen que si l’anterior planificació aprovada pel govern de l’Entesa ja no la consideren vigent, el que cal és substituir-la per una de nova.

FER UN COMENTARI

*