Inici Destacats La CUP retira plaques franquistes d’edificis d’Igualada

La CUP retira plaques franquistes d’edificis d’Igualada

COMPARTIR

La CUP Igualada ha retirat, al llarg de les últimes setmanes, diverses plaques franquistes que éren a diversos edificis de la ciutat. Les plaques metàl·liques del «Institunto Nacional de la Vivienda», de l’època franquista, fa anys que han anat sent retirades per iniciativa d’alguns col·lectius de la ciutat. Aquesta vegada, «degut a l’inacció del govern de la ciutat», expliquen els cupaires, han estat militants del partit els que les han retirat. Les plaques han estat lliurades al Museu d’Història de Catalunya.

L’agrupació municipal de la CUP exposa que encara queden deu símbols franquistes a la ciutat «que són responsabilitat de l’Ajuntament acabar-los de retirar». Els cupaires afirmen que queda una placa de pedra en record de Rita Mercader, al carrer Nou, amb una referència a “los elementos rojos” que «no hauria d’estar als carrers de la ciutat». Per altra banda, parlen de nou plaques ceràmiques amb el símbol associat a l’Obra Sindical del Hogar franquista, que són als carrers Mossèn Josep Forn i Pau Muntades del barri de Montserrat.

El partit també recorda les medalles que Igualada mantè a Francisco Vives Carmino, que defineixen com un «militar vinculat al feixisme» i a Antoni Jorba i Solé, que fou  que, acabada la guerra, va ser “Jefe del Servicio de Información e Investigación” del districte d’Igualada.

La CUP va propsar, el passat estiu, retirar totes les distincions franquistes que s’havien entregat a entitats vinculades amb el franquisme a Igualada. La proposta es va aprovar el 19 de setembre. Mitjançant el registre de l’Ajuntament, el grup municipal de la CUP va demanar un informe amb totes les persones que haguessin estat distingides amb la medalla de la ciutat, com a fill/a predilecte/a o adoptiu/va de la ciutat, o amb qualsevol altra títol, honor o distinció municipal, a partir de 1930. Durant el ple, el portaveu de la CUP Albert Mateu defensava que “si al 2006 el Ple d’Igualada va retirar la medalla a Francisco Franco, no s’entén perquè no es va fer ja al 2006 la revisió completa d’aquestes distincions” i criticà al govern d’innacció perquè “si la CUP no hagués entrat la instància al registre de l’Ajuntament, el govern no hauria actuat”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*