Inici Destacats La CUP demana que es replantegi l’Escola de Pau ‘si no se’n...

La CUP demana que es replantegi l’Escola de Pau ‘si no se’n veu viable el retorn econòmic’

COMPARTIR

El grup municipal de la CUP ha donat resposta a les rèpliques que Èlia Susanna -directora de l’Igualada School of Peace- i la regidora Àngels Chacón han fet després que els cupaires revelessin que la primera edició d’aquesta formació havia costat 76.000 sense que tingués cap persona inscrita.

En primer lloc, neguen haver-se referit a Susanna com a “suposada experta”, com se’ls ha retret en algunes respostes, i consideren que les explicacions donades pels organitzadors corroboren que “no es va inscriure ningú al curs” i afegeixen que el fet que no es concreti el nombre final d’assistents en modalitat gratuïta “no justifica per quin motiu no es va dur a terme registre d’inscrits, fossin aquests de pagament o no”.

Sobre el posicionament de Chacón, ubicant el curs en una estratègia per diversificar els estudis universitaris que s’imparteixen a Igualada cap a la branca de les Ciències Socials, per a la CUP “ens continua sorprenent, per dir-ho finament, que aquest sobtat interès hagi coincidit en el temps amb la proposta feta per la senyora Susanna. Nosaltres ens reafirmem en que aquesta no és més que una excusa per justificar el vestit a mida que se li fa a la filla d’un exalcalde convergent”.

Sobre la modalitat i l’import de contractació, la CUP reconeix que no hi ha res il·legal i que “la major part de la despesa del curs la paga l’ajuntament directament a altres proveïdors”, però insisteixen en que “es tracta igualment d’un tracte de favor”, perquè “a qui si no a algú amb contactes al govern se li acudiria proposar un curs d’estiu per valor de 76.000€ sense cap anunci o convocatòria prèvia? A quants ens rebria el govern? Quants igualadins que es dediquen a la recerca acadèmica podrien muntar un curs de primera línia amb aquest pressupost i amb 3.000 euros per ponent?”. El grup municipal de la CUP qualifica d’“absolutament vergonyant” que el govern defensi aquest tipus de pràctiques “de flagrant favoritisme” i recorda l’exemple de l’aplicació Tickdi, en la que el govern municipal es va gastar també 76.000 euros. La CUP demana «prou impunitat» després de «dues pràctiques de favoritisme que ens avergonyeixen com a igualadins i que ens indignen com a formació política present al ple municipal».

Pel que fa els resultats del curs, la CUP acusa Àngels Chacón de mentir, dient que es tracta d’un projecte a 3 anys vista. Els cupaires entenen que “es tracta d’un canvi de discurs davant l’evident fracàs de l’aposta: haver-se gastat 30.000 euros públics en ponents que van ser escoltats per 5 persones com a màxim”.

La CUP també aprofita per exposar que no comparteixen el model d’Escola d’Estiu del govern de Marc Castells i defensen la iniciativa que existia fins l’any 2015, “un model gestionat sense ànim de lucre, amb ponents també professionals, però molt més arrelat al territori i amb un impacte social i cultural molt més elevat, tot i que la quantitat de recursos públics destinats fos infinitament inferior”. La CUP reconeix que els cursos “no eren estudis superiors”, però reivindiquen que “era i feia ciutat”.

En contraposició, per a la CUP, l’Igualada School of Peace “va enfocada quasi exclusivament a un públic especialitzat i, per tant, exclusiu. Un públic que ha respost amb un NO rotund en aquesta primera edició i que s’ha intentat maquillar obrint les portes a la resta de la ciutadania a últim moment”. Els cupaires afegeixen que el curs “neix d’esquenes a la ciutat i al seu teixit associatiu, cultural i de l’àmbit de la cooperació, que menysté i ignora les iniciatives que fa anys ja es treballen a la ciutat en aquest àmbit, i que ha pretès saltar des del més alt del trampolins sense que a la piscina hi hagués aigua”.

El grup municipal demana a l’Ajuntament que l’Igualada School of Peace s’autofinanci, que “es replantegi la iniciativa si no se’n veu viable el seu retorn econòmic” o que, si han de ser a fons perdut, “siguin iniciatives que, com la citada Universitat d’Estiu, reverteixin també en tots”.

FER UN COMENTARI

*