Inici Destacats La CUP i Decidim Igualada qüestionen el compromís mediambiental del govern d’Igualada

La CUP i Decidim Igualada qüestionen el compromís mediambiental del govern d’Igualada

COMPARTIR

El ple municipal de l’Ajuntament d’Igualada va aprovar dimarts el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de la capital de l’Anoia. El punt va ser aprovat amb els vots favorables de PDeCAT, ERC, PSC, CUP i PP i l’abstenció de Decidim Igualada.

La CUP vol mesures més ambicioses i compromisos concrets

El grup municipal de la CUP ha votat a favor del document del PAESC que s’ha aprovat al ple de l’Ajuntament de dimarts, malgrat ressaltar que “el 15% de les les mesures que contempla el document previstes per abans del 2018 no han estat iniciades”. En aquest sentit, els cupaires han volgut assenyalar que la importància del PAESC no és aprovar-lo al ple de l’Ajuntament, sinó aplicar les mesures que se’n detallen ja que, expliquen els cupaires, “són mesures necessàries per combatre el canvi climàtic a nivell local”.

Segons els document aprovat al ple del dimarts, aquest inclou actuacions urgents i de gran incidència que estaven previstes i que a dia d’avui encara no s’han complert. Els cupaires assenyalen que “les calderes de biomassa previstes pel 2020 i l’ús d’energies renovables a edificis com l’hospital, la piscina de les Comes o al complex Pare Vilaseca encara no s’han dut a terme”. A banda, la CUP Igualada també mostra la seva preocupació davant d’actuacions que considera de gran importància i que no es contemplen al PAESC, com són “la manca d’un model recollida de residus alternatiu a l’actual que sigui econòmicament viable i ecològicament sostenible, o la manca d’una revisió de la mobilitat de la ciutat, l’objectiu del qual sigui la reducció de l’ús del cotxe i es fomenti l’ús de la bicicleta”. En aquest sentit, els cupaires també han volgut assenyalar la importància de generar zones de vianants a la ciutat i la necessitat d’un POUM que planifiqui adequadament la ciutat segons les necessitats actuals.

El PAESC és un document que serveix com a full de ruta dels ajuntaments per complir els objectius que marca la Unió Europea de reducció del 20% gasos d’efecte hivernacle (GEH), l’increment en un 20% de les energies renovables i l’increment del 20% l’eficiència energètica al municipi. A banda, el PAESC també determina que s’han de fer audiències públiques de seguiment del compliment de les actuacions que se’n detallen per tal de conèixer el grau de compliment de les actuacions iniciades i la seva calendarització. No obstant, la CUP Igualada critica al govern de l’Ajuntament que aquestes audiències públiques no s’han fet i demana que “es reactivi el consell mediambiental d’Igualada per tal de fer el seguiment i així dotar-nos d’un òrgan de participació ciutadana per vetllar pel compliment de les mesures en aquesta matèria”. El grup municipal de la CUP també ha criticat la hipocresia i el cinisme del govern Castells ja que, argumenten, “aproven mesures per reduir els gasos d’efecte hivernacle a la vegada que posen una pista de gel que necessitat d’una gran quantitat d’energia, o fan una gran despesa d’aigua en mantenir verda la gespa dels espais verds tot l’any en comptes de respectar el cicle natural de la gespa i deixar que sigui groga”.

Decidim Igualada demana «una aposta més atrevida»

El grup municipal de Decidim Igualada assenyala que el pla es basa en un pacte europeu d’alcaldes i alcaldesses per lluitar contra l’escalfament de la terra amb mesures que redueixin les emissions de CO2 un 40% fins el 2030, que fa anys que Igualada ja va adoptar, amb el compromís de realitzar actuacions concretes, moltes d’elles pel 2020. Davant de la nova ruta local, Decidim recorda al govern de Marc Castells que moltes de les actuacions ja compromeses pel 2020 estan per acabar i que cal accelerar el pas, a la vegada que lamenta la manca d’ambició mediambiental i el cinisme de fomentar per altra banda activitats d’alt consum energètic com la pista de gel de Nadal.

El portaveu de la plataforma de confluència ciutadana, Dario Castañé, es queixa que “avui ens trobem a dos anys de l’horitzó 2020 i ens venen a proposar més accions a realitzar, ara amb l’horitzó al 2030”. El regidor es remunta a l’origen del pacte, al 2008, i explica que des de llavors “només s’ha executat el 40%” de les actuacions programades i que ”del 60% que resta, queda per iniciar quasi la meitat d’accions i l’altra meitat, en curs, tenen com a data final el 2020”.

Castañé expressa que “esperem sincerament que en aquests dos anys assoleixin els objectius plantejats, perquè el planeta no ens espera”. El portaveu de Decidim aclareix que “per molt melodramàtic que els hi sembli, no ho dic amb ànim alarmista, sinó fent-me ressò de l’últim informe de Nacions Unides sobre clima, que diu que: sense un esforç coordinat global el planeta patirà un increment de 1,5ºC en dotze anys, considerat el límit en el que es preservaria l’equilibri dels sistemes ecològic i social mundials”.

Castañé insisteix que “és urgent prémer l’accelerador i fer una aposta més atrevida i radical”. Per a Decidim, aquest PAESC va en la línia però cal encara més. El portaveu considera que “ens hauriem de plantar al final de la pròxima legislatura, al 2023, amb tots aquests deures fets”.

L’aposta més decidida també va per una major coherència. El regidor de Decidim no entén com es pot abanderar el PAESC i fomentar “activitats lúdiques d’alt consum energètic com, per exemple, la pista de gel”. “En termes de sostenibilitat no ens els podem permetre”, protesta.

FER UN COMENTARI

*