Inici Destacats Cosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l’adob de pells

Cosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l’adob de pells

COMPARTIR

Una investigació del grup de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL, l’A3 Leather Innovation Center, permet aprofitar el pèl sobrant de l’adob de pells com a matèria primera per fer productes cosmètics i fertilitzants. Es tracta del projecte BioQuer, subvencionat per ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu redissenyar el procés de pellam (eliminació del pèl) en el marc de l’economia circular. La recerca busca l’aprofitament d’un residu problemàtic per a la indústria adobera, com és el pèl, i ho fa a través de l’extracció de la proteïna per obtenir-ne productes queratínics de valor afegit per altres indústries, com la cosmètica i la farmacèutica. Aquesta proteïna es converteix en matèria primera per elaborar, per exemple, cremes facials i capil·lars, fertilitzants per a plantes o es pot utilitzar, fins i tot, com a complement en els pinsos pels animals. La directora de l’A3 Center, Anna Bacardit, explica que «a diferència de les carnasses, el pèl era una residu poc estudiat i amb aquest projecte s’ha pogut demostrar que té unes propietats adequades pel que fa a seguretat del producte, ja que no conté elements tòxics».

Per tal de poder aprofitar aquest residu, la investigació modifica el procés de pellam per fer-lo més sostenible; separant el pèl de la pell de manera més ecològica, és a dir, emprant menys productes químics, i sense generar pudors. D’altra banda, es treballa en la recuperació d’aquest pèl en forma de proteïna com a producte primari per a altres sectors industrials. Amb la col·laboració de l’empresa adobera Compañía Arrendataria Industrial Igualadina, l’equip investigador de l’A3 Leather Innovation Center ha treballat tot el procés a la planta pilot d’adoberia del Campus Universitari Igualada-UdL, des del pellam fins a l’obtenció del subproducte. Anna Bacardit, explica que «gràcies als resultats obtinguts en aquest projecte es millorarà la gestió de residus sòlids de la indústria de la pell, amb l’eliminació del pèl com a residu, reconduint la reutilització del contingut queratínic del pèl cap a tercers sectors, i generant noves línies de negoci».

Diverses empreses del sector cosmètic i de fertilitzants ja s’han interessat en el producte i s’espera que es pugui comercialitzar aviat.

Per a aquest projecte d’innovació, A3 Center (centre amb el segell TECNIO) i Compañía Arrendataria Industrial Igualadina han rebut un ajut de 156.000 euros en el marc del programa INNOTEC d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement–. Aquesta línia d’ajuts cobreix fins al 70% del cost de projectes d’R+D i innovació que es desenvolupin entre pimes catalanes i grups de recerca TECNIO.

Segons explica Bacardit, en els darrers anys, la indústria del cuir està centrant esforços per convertir-se en un sector més respectuós amb el medi ambient, endegant línies d’investigació en l’àmbit de la sostenibilitat i la biotecnologia, a través del desenvolupament i la investigació de nous processos, tecnologies i productes que puguin donar solució a les problemàtiques ambientals actuals i que, alhora, donin resposta a les exigències del mercat pel que fa a la qualitat i a la innovació.

 

3 COMENTARIS

  1. Aquest estudi ja es va fer fa anys a lo que era AIICA (associacio d’investigacio de les industries del curtit i annexes) amb fons europeus i sota la direccio del Sr.Josep M Adzet Adzet i amb una planta pilot a Vilanoca del Cami. Sembla que es tornen a gastar diners publics per tornar a investigar lo mateix, espero que s’hagin aprofitat els coneixements d’experiencies passades.

FER UN COMENTARI

*