Inici Cultura Copons estrena la recuperació de la capella obra de Miquel Llacuna

Copons estrena la recuperació de la capella obra de Miquel Llacuna

COMPARTIR

El proper diumenge 7 de maig la parròquia de Santa Maria de Copons celebrarà la recuperació i restauració de les pintures de la Capella del Santíssim, obra de l’artista igualadí Miquel Llacuna i Alemany.

Copons llueix novament la capella del Santíssim de la seva parròquia, no com es va inaugurar el 1866, consagrada al Sagrat Cor de Jesús i decorada segons els gustos de l’època pel pintor igualadí Josep Ferran. Els estralls de la Guerra Civil van arribar també a aquest temple, amb la destrucció de bona part de l’imatgeria.

A finals dels anys 50, el mossèn Josep Rossell va impulsar un projecte per restaurar la capella. Li va encarregar al decorador i artista igualadí Miquel Llacuna, que ja havia restaurat a principis de la dècada l’altar de Sant Josep de la mateixa parròquia de Copons. L’estil figuratiu de l’altar va donar pas a una visió trencadora per l’època. Sense imatges ni figuració, l’aposta de Llacuna fou la incorporació de colors plans i decoracions amb la geometria com a base amb l’objectiu de crear un espai abstracte i simbòlic, alhora que funcional.

Pau Llacuna i Ortinez, historiador de l’art i nebot de l’autor, explica que el 1954 Miquel Llacuna es trasllada a Barcelona i entra en contacte amb la realitat artística que s’hi desenvolupa, el que “li provoca un canvi d’estil”. Tot i que no seguirà les línies més avantguardistes en la pintura, pel que fa als projectes decoratius sí que hi ha un trencament. Pau Llacuna explica que el seu oncle “abandona les imatges més figuratives i, des d’aquest moment, treballa amb colors plans, decoracions fetes a base de sanefes geomètriques i elements simbòlics estilitzats”.

El projecte de reforma de Miquel Llacuna s’enllesteix a finals de 1960, i Pau Llacuna relata que “pels documents que es conserven, sembla que inicialment la decoració havia de ser més historiada”, tot i que aquesta intenció inicial es va abandonar per una aposta més estilitzada.

Després d’una inversió propera als 7.000 euros, ara la capella del santíssim recupera els colors amb els que la va concebre Llacuna. La decoració principal es troba a l’absis, amb quatre franges amb el dibuix estilitzat d’una espiga blanca amb el fons vermellós. A la part superior de l’absis hi ha un crismó amb les lletres alfa i omega simbolitzant el principi i fi de totes les coses. En aquest cas, el fons és blanc, mentre que la decoració és vermellosa. L’altar és de pedra i el basament és una piràmide truncada invertida. Com apunta Pau Llacuna, l’autor tenia una concepció integral de l’obra d’art i l’arquitectura, motiu pel qual també són seus la làmpada de sobre l’altar, els aplics de paret i els vitralls.

L’acte d’inauguració serà el diumenge 7 de maig, a l’església de Santa Maria de Copons, i començarà a les 12 del matí amb una missa solemne presidida pel Sr. Bisbe Mons. Romà Casanova.

A la 1 del migdia tindrà lloc una breu conferència sobre l’obra de Miquel Llacuna a Copons, a càrrec del Sr. Pau Llacuna i Ortínez, historiador de l’art i nebot del pintor, i del Sr. Joan Closa i Pujabet, arquitecte restaurador.

A la sortida els Geganters i els Bastoners de Copons oferiran els seus balls als assistents, i la jornada es clourà amb un dinar de germanor i bingo.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*