Inici Societat Un conveni a tres bandes facilita l’arranjament del camí de Can Bernades...

Un conveni a tres bandes facilita l’arranjament del camí de Can Bernades de Vilanova

COMPARTIR
dav

L’Associació de Defensa Forestal de Vilanova del Camí ha rebut aquests dies una subvenció que ha permès arranjar el camí de Can Bernades i solucionar el problema de recollida d’aigües pluvials a la zona de Can Baldufes. Un conveni a tres bandes entre l’ADF, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova del Camí, des de l’àrea de Medi Ambient, ha permès realitzar aquesta actuació, al costat del torrent del Cairó. A més, una part de la subvenció s’ha pogut dedicar a l’arranjament de la corba del camí ral, al costat de la depuradora vilanovina.

Francesc Sabaté, cap de l’ADF de Vilanova del Camí destacava a Ràdio Nova la satisfacció entre els pagesos per la principal actuació realitzada amb aquesta subvenció. “Era molt necessària per a una correcta conducció de les aigües cap al torrent del Cairó i millorarà l’accés de moltes persones que fan ús del camí de Can Bernades”, assenyala.

La zona en concret on s’han realitzat els treballs és la confluència entre un tram de camí que baixa de Can Baldufes i el camí de Can Bernades que voreja Can Titó. En una mena de cruïlla que forma un embut en cas de pluges, el tram de Can Baldufes es comunica amb Can Bernades i ambdós conflueixen amb el torrent del Cairó que condueix les aigües pluvials pel torrent de Can Bernades fins al riu Anoia.

“Si l’aigua corre no hi ha problema”, explica Francesc Sabaté, però el cas és que aquí les aigües quedaven acumulades i “es produïa un veritable aiguamoll en el camí” per culpa de l’espessa vegetació.

Francesc Sabaté: ““És una rasa que potser fa més de 50 o 60 anys que no es netejava. S’havia anat cobrint d’esbarzers, matolls i també de brutícia, és a dir que no permetia el curs natural de l’aigua”

Els treballs han consistit en recuperar una antiga rasa d’uns 200 metres que permetrà la recollida d’aigües de Can Baldufes. “És una rasa que potser fa més de 50 o 60 anys que no es netejava” explica Sabaté i per tant s’havia anat cobrint d’esbarzers, matolls i també de brutícia, és a dir que no permetia el curs natural de l’aigua. A més, a l’altra banda del camí de Can Bernades (la que toca amb els camps de Can Titó) també s’ha obert un canal –més petit i que s’ha cobert amb ciment- d’uns 180 metres, per reconduir la pluja fins al mateix torrent.

Tot plegat ha suposat una setmana d’actuacions que ha estat possible gràcies a la subvenció d’uns sis mil euros que en principi, com explica Sabaté, era previst dedicar a una altra actuació: la comunicació d’un pas forestal entre Montbui i Vilanova del Camí pel camí de Collbàs.

Francesc Sabaté: “És una actuació que està bloquejada perquè no s’ha arribat a un acord amb el propietari d’un terreny –i no serà perquè no ho hem intentat- però finalment s’ha decidit destinar els diners cap a altres millores de camins que també són necessàries”

La Diputació de Barcelona assumirà com és habitual en el cas de millora de camins forestals, un 85% del pressupost, mentre que l’Ajuntament, l’altre 15%.

L’arranjament de la zona es ve a afegir a la neteja que també es va fer el mes de juliol del torrent del Cairó que estava ple de matolls i arbres caiguts pels efectes de l’esclafit que es va viure a la conca d’Òdena el novembre de 2016.

Cal afegir que una part de la subvenció s’ha pogut dedicar també a una altra zona: els treballs de millora de la corba del camí ral, al costat de la depuradora vilanovina. En aquest cas, amb l’obertura d’una rasa al camí i una altra a la muntanya, també s’afavoreix la conducció efectiva de les aigües pluvials del camí ral fins a una canonada amb desguàs al riu Anoia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*