Inici Destacats Es constitueix l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

Es constitueix l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

COMPARTIR

Aquest dilluns ha tingut lloc l’acte oficial de constitució de l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena amb la participació dels municipis que integren el projecte i el Consell Comarcal de l’Anoia. Hi han assistit els diferents alcaldes, el vicepresident primer del Consell, Jordi Cuadras, el cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipals d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, Jaume Minguell, i la cap del Servei de Coordinació d’Oficines comarcals i Gestió Territorial a la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Pladevall.

La primera junta ha quedat constituïda amb la presidència per part de l’Ajuntament de Jorba, la vicepresidència per part del Consell Comarcal de l’Anoia, la tresoreria per part de l’Ajuntament de Copons i la secretaria l’ostentarà l’Ajuntament d’Òdena. La junta es renovarà passats 4 anys.

L’acte ha tingut lloc a l’Obrador, situat al magatzem municipal de l’Ajuntament de Jorba,  així, els assistents han aprofitat l’ocasió per conèixer les instal·lacions amb una visita guiada per l’alcalde de Jorba, David Sànchez. Tot seguit, s’han reunit per constituir l’entitat i tractar temes com les accions iniciades del Pla d’Accions 2023 i projectes vinculats i el recull de subvencions rebudes aquest any per al projecte.

El projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena neix amb la voluntat de ser una eina de dinamització territorial que permeti incidir positivament sobre les activitats que es desenvolupin en sòls agrícoles i forestals, juntament amb totes aquelles que se’n derivin o hi estiguin relacionades d’una o altra forma (agroindústria transformadora, gastronomia, turisme, oci, cadenes de valor dels productes agroalimentaris i comercialització, esport, o aprovisionament de serveis ecosistèmics, entre d’altres).

L’objectiu general del Parc Agrari de la Conca d’Òdena és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari  basat en la qualitat i la proximitat, que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global, que fomenti la transformació de les primeres matèries mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria, que permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i proveeixi de serveis ecosistèmics, que fomenti el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola i al territori, que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals, i que esdevingui motor econòmic mitjançant la generació d’ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i les activitats associades.

El Parc Agrari està integrat per 15 municipis, que en conjunt representen una superfície de 372,18 km2 i una població de més de 80.000 habitants. Els municipis que s’inclouen són: Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. També formen part les associacions: Associació de Productors de la Conca d’Òdena, Associació de Restauració i Comerç de la Conca d’Òdena i Associació d’Agents de Promoció turística del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

Gran acollida de la IV Mostra de Productes del Parc Agrari celebrada a Copons

El passat dissabte 20 de maig, Copons va acollir la quarta edició de la Mostra de Productes del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, un esdeveniment que va rebre una resposta molt positiva pel públic assistent. Amb la participació d’una quinzena de productors locals, va ser una oportunitat per a ells de donar a conèixer i vendre els seus productes, i per als visitants de gaudir de les delicioses tapes que van preparar amb ingredients frescos i de proximitat.

Des de les sis de la tarda, i fins a les deu de la nit, més de mig miler d’assistents a la mostra van tenir l’oportunitat d’adquirir tiquets per degustar els  tastets elaborats amb productes provinents del Parc Agrari, com ara hamburguesa de vedella, truita de patates, copes de vi, cervesa artesana, pastís de formatge, pa amb pesto d’ortiga i flors silvestres, talls de mató, gelats i molts altres. L’ambient va ser càlid i familiar durant tota la jornada, amb molta gent interessada a descobrir, tastar i adquirir els productes locals.

A més de la Mostra de Productes, es van organitzar diverses activitats paral·leles per a tots els assistents. El restaurant La Vinya de Copons va oferir una demostració de cuina amb productes del Parc Agrari, preparant plats com una sopa de cireres amb remolatxa i Tataky de poltre amb cruixent de col kale i cebes tendres amb mantega de sàlvia. També es van realitzar tallers gratuïts pensat per al públic familiar, incloent-hi un taller de cuina, un taller de pintacares, un taller de sembrar llavors de varietats hortícoles i ornamentals tradicionals i un taller d’estampació botànica de bosses. Per als amants de la música, la Big Band de Copons va oferir un concert i la jornada va finalitzar amb les seleccions musicals del punxadiscos Marcos Corba.

Aquesta edició de la Mostra de Productors ha estat especialment destacada perquè és la primera vegada que es celebra en format tarda/vespre. Les edicions anteriors, que s’havien celebrat al migdia, van tenir lloc a Santa Margarida de Montbui, Rubió i Capellades. Aquest canvi d’horari va permetre als assistents gaudir de l’activitat en un ambient més relaxat i propiciant una experiència culinària i cultural completa.

Cal destacar que un dels objectius principals del Parc Agrari és contribuir al desenvolupament d’un model agroalimentari i de consum basat en la qualitat i la proximitat a la Conca d’Òdena, a més de ser resilient al canvi climàtic. Aquesta ha sigut la 4a edició de la Mostra de Productes  del Parc Agrari, un esdeveniment impulsat per l’Associació de Productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, un dels quatre nodes que conformen l’ens del Parc Agrari, juntament amb la restauració i el comerç, el sector turístic i l’administració local. Aquesta edició s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Productes de la Terra i l’Ajuntament de Copons.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*