Inici Destacats El Consorci de la Zona Franca recupera l’interès pel polígon d’Òdena

El Consorci de la Zona Franca recupera l’interès pel polígon d’Òdena

COMPARTIR
Els alcaldes de la Conca d'Òdena amb el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, i representants dels agents socioeconòmics.

El president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, acompanyat del secretari general d’aquesta entitat, Anton Ferré, per anunciar el seu recolzament al polígon de Can Morera, a Òdena. L’entitat -participada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat- va ser una de les impulsores del projecte original del polígon, l’any 2005. La crisi va deixar el projecte en un calaix fins que els alcaldes i els agents socioeconòmics van recuperar-lo el 2017 justificant-lo per la necessitat de grans parcel·les de sòl industrial a la Conca d’Òdena.

I la unitat d’administracions i món econòmic s’ha mostrat aquest dimecres en un acte a l’Ajuntament d’Igualada on han assistit l’alcalde d’Igualada i president de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, Marc Castells; l’alcalde de Castellolí, Joan Serra; l’alcalde d’Òdena, Francisco Guisado; l’alcalde de Jorba, David Sanchez; l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte; l’alcalde de la Pobla de Claramunt, Santi Broch i l’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero. També hi ha assistit diversos agents del territori, com el president de la Unió Empresarial, Joan Domènech; el delegat territorial del sindicat CCOO a l’Anoia, Josep Maria Romero; i també del delegat territorial del sindicat UGT, Francesc Rica.

Però més enllà de la fotografia unitària, l’anunci no arriba amb cap concreció. El Pla Director Urbanístic de la zona -anunciat el juliol de 2017- probablement estaria enllestit l’any vinent, 2020, segons ha anunciat Marc Castells. I pel que fa la gestió, Castells s’ha limitat a dir que al polígon de 300 hectàrees hi ha terrenys de propietaris privats, de l’INCASÒL i del Consorci de la Zona Franca i que hi ha “una pressió extraordinària d’inversions que volen venir al territori”.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha agraït l’aposta del Consorci de la Zona Franca pel territori i ha assegurat: “mai havíem estat tan units com ara, mai com ara ens havíem conjurat per fer possible la creació de nou sòl industrial, de polígons industrials sostenibles i que donin llocs de treball de qualitat i amb sous dignes; estem determinats i il·lusionats a fer realitat aquest projecte i per donar resposta a moltes empreses que volen créixer i no poden per falta de sòl”.

El delegat de l’estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, ha posat de relleu el potencial de la comarca de l’Anoia com a àrea d’activitat econòmica i ha lloat “el model d’aliança que aquí s’ha sabut establir entre els municipis i els agents socials de la Conca d’Òdena, que és la via òptima que permetrà assolir objectius ambiciosos i comuns. El Consorci s’hi vol sumar perquè com a soci públic tenim una responsabilitat cap a la gent, som una factoria d’oportunitats de futur i apostem per la comarca i la seva gent”.

En nom dels sindicats majoritaris han intervingut Francesc Rica de l’UGT, afirmant: “estem davant d’una oportunitat per dignificar l’activitat industrial a la comarca i vetllarem perquè hi hagi un compliment dels convenis i això suposi un increment del PIB”, i també ha intervingut Josep Maria Romero mostrant el seu compromís amb el projecte i assegurant que el sindicat CCOO treballarà “perquè el model productiu no generi precarietat”. En nom del sector empresarial ha intervingut el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, remarcant que “no és fàcil aconseguir una aliança tan sòlida de tants agents tant diversos” i reafirmant el compromís del col·lectiu empresarial amb un projecte que servirà per enfortir la vessant industrial d’Igualada i l’Anoia.

Entitats en contra del projecte

Des que es va fer públic la intenció de planificar el polígon han estat nombroses les entitats i col·lectius que s’han posicionat en contra. Unió de Pagesos, el col·lectiu Per la Conca o la candidatura Òdena a Fons són algunes de les que han exposat recentment el seu desacord.

Entre les reserves que s’exposen del projecte hi ha el fet que hi hagi encara 200 hectàrees de sòl industrial buides a la Conca d’Òdena i que el projecte d’Eix Ferroviari Transversal -que ubicava allà una estació de mercaderies- no es troba a l’agenda de la Generalitat.

El polígon serà un tema central de campanya de les eleccions municipals i, per exemple, Òdena a Fons aposta perquè siguin els odenencs els qui decideixin com i on volen la zona industrial a través d’un procés participatiu.

3 COMENTARIS

  1. Porque siempre que llegan las elecciones nos venden el humo del poligono de Can Morera?No hay ninguna empresa detras, no hay nada de nada, tienen vacio mucho suelo en los diferentes poligonos de la Conca, dejen a la gente de la zona vivir tranquila y en paz.

  2. Se les llena la boca, y por lo que parece, alguno ademad busca llenarse los bolsillos. Especulacion pura y dura. A ver si tambien se les llena la boca anuncianfo las empresas que quieren llenar este poligono… Que no lo pueden decir diran. Claro, por supuesto, o mientes mas descaradamente o dices la verdad. Ninguna, no hay ninguna empresa que quiera venir. Pero a alguien le interesa meter algo de cemento en unas parcelas agricolas de buen rendimiento, donde una serie de familias viven y trabajan. Algyien a preguntado a los vecinos del pieblo si lo quieren? Has sudo transparentes con todos ellos, o siguen con la opacidad caeacteriatica de los especuladores s de la vieja guardia. Dejense ya de decidir sin preguntar, dejando n de hipotecar a un modesto pueblo que no lo quiera y no lo necesita. Cuantos poligonos vacios hay por ahi, montbui, por ejemplo. Queremos otro? Y de eimensiones descomunakws. Yo no.

FER UN COMENTARI

*