Inici Societat El Consell Comarcal de l’Anoia defensa que tancar l’escola de dansa és...

El Consell Comarcal de l’Anoia defensa que tancar l’escola de dansa és ‘l’única solució possible’

COMPARTIR
Concentració contra del tancament de l'escola de dansa, el passat dilluns. Mar Martí / ACN

El govern del Consell Comarcal de l’Anoia ha donat explicacions al tancament de l’escola de dansa que gestiona, una decisió anunciada a finals del mes de maig que ha generat un ampli rebuig entre professors, famílies, el comitè d’empresa del Consell i formacions com ERC i la CUP.

Les explicacions les han donat a través d’un comunicat els consellers Carme Zaragoza i Rafel Galván, vicepresidenta de Serveis a les Persones i conseller de Cultura i Esports, respectivament. Els consellers reconeixen que “va ser una decisió molt difícil de prendre per part del govern” però que es tractava de “l’única decisió possible davant el carreró sense sortida al qual ha anat a parar, des de fa anys, aquesta escola i la impossibilitat de seguir mantenint la seva activitat a causa de dues realitats: la falta d’un espai adequat i l’enorme dèficit acumulat”.

“Alguns afectats ens van demanar fer la vista grossa i seguir-hi fent activitat”

Pel que fa la manca d’espai, l’escola de dansa es va clausurar precipitadament al mes de desembre “per la impossibilitat d’obtenir la llicència d’activitats” davant l’estat de la Casa de Cultura del carrer Sant Carles, immoble de la Generalitat gestionat per Consell.

Galván i Zaragoza apunten que “a diferència dels anteriors responsables del departament d’Ensenyament del Consell, coneixedors d’aquesta realitat, vam ser ferms a l’hora de no permetre fer activitat sense les condicions necessàries”. Segons els consellers comarcals, a més, “alguns afectats ens van demanar fer la vista grossa i seguir-hi fent activitat, però hauria estat inadmissible” i per això “vam ser ferms davant el risc que hi havia pels infants i les conseqüències que podia comportar obrir sense les garanties necessàries”.

Després de setmanes de gestions per aconseguir una ubicació provisional van tancar un acord amb l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui per a poder disposar del Centre Cultural Mont-Àgora. Una decisió que “ja va tenir l’oposició de coordinadora i d’alguns pares i mares, que volien que es quedés a Igualada”, segons els consellers, que agraeixen la bona disposició de l’ajuntament montbuienc.

Els consellers del govern de Junts per Catalunya i PSC lamenten que “malgrat les peticions reiterades i setmanals que hem fet, la Generalitat no ha fet absolutament cap pas per a reformar l’edifici i el Consell no disposa dels recursos per fer front a les obres”. Una insistència que asseguren que han augmentat “davant la impossibilitat de seguir al Mont-Àgora, el curs que ve, per la indisponibilitat d’espais”.

Un dèficit de 40.000 euros

A més del problema de l’espai, el govern del Consell Comarcal argumenta per al tancament el dèficit que arrossega l’Escola de Dansa, que volta els 40.000 euros. L’ens comarcal, que va aprovar un pressupost de 14,5 milions d’euros per aquest 2020, “és una administració que no recapta impostos i, per tant, la seva capacitat econòmica es veu altament condicionada per a fer front a aquestes despeses i ha d’esperar a obtenir subvencions”, segons Galván i Zaragoza, que afegeixen que encara han de cobrar “les subvencions de l’any 2017 de l’escola de dansa i el Consell no pot seguir aportant-hi recursos perquè, senzillament, no té d’on treure’ls”.

El govern comarcal assegura que s’han reunit amb les parts implicades durant el darrer mig any i que “sempre que s’ha requerit, se’ls ha rebut amb totes les explicacions i amb la màxima transparència, perquè fossin conscients de la greu situació i dels anys d’inacció d’altres governs del Consell que ara paguem”. Es dona la circumstància que l’espai polític d’un dels socis de govern actuals, Junts per Catalunya, ha governat el Consell Comarcal amb ERC entre 2007 i 2019.

El Consell Comarcal defensa que “l’Anoia no es queda sense escoles de dansa” i “es seguirà garantint una formació reglada per tots els alumnes que vulguin obtenir un títol oficial. No seran escoles públiques però això no voldrà dir que siguin més cares, ja que pel que fa als preus, hi ha escoles que en aquests moments són més econòmiques que la del Consell”, segons els consellers.

«Tancar un equipament no és fàcil ni desitjable»

En nom del govern comarcal, Carme Zaragoza i Rafel Galván reconeixen que “tancar un equipament no és fàcil ni desitjable i fa que en la manera de comunicar-ho potser hi hagi qui se senti menystingut” i aprofiten per demanar disculpes si algú s’hi ha sentit. Defensen que el Consell ha estat “escrupolós” comunicant-ho a tothom i expliquen que es va convocar una reunió amb els portaveus dels diferents partits “a la qual l’únic grup que no hi va assistir va ser la CUP. Un grup que, per cert, ni va assistir a aquesta reunió ni ha demanat cap informació sobre l’Escola de Dansa però, en canvi, ha sigut el grup que més comunicats de premsa ha fet sobre la qüestió”.

Junts per Catalunya i el PSC defensen que “estar en política vol dir prendre decisions” i algunes no són agradables. En el cas de l’escola de dansa, “per responsabilitat i per la viabilitat de la institució, és l’única solució possible”, segons el govern, que afegeix com a alternativa el projecte del programa de beques per ensenyaments artístics per infants que, per raons socials i econòmiques, ara els és impossible accedir a aquests estudis. Les beques suposen, segons el govern comarcal, un exemple de “fer polítiques culturals i educatives fortes és la millor inversió per una societat crítica i formada”.

Moció aprovada per unanimitat a l’Ajuntament d’Igualada

Aquest dimarts al vespre, el ple municipal d’Igualada ha aprovat per unanimitat una moció presentada pels grups municipals d’ERC i Poble Actiu en defensa de l’escola de dansa pública a Igualada.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Que es rebaixin el sou i les dietes el President i els Consellers, molts i van a passar l’estona i a dir que si al previament acordat pels que remenent les cireres. Fins al monyo n’estem de vividors i llepes.

FER UN COMENTARI

*