Inici Destacats El confinament de la Conca d’Òdena acaba sense solucions per a milers...

El confinament de la Conca d’Òdena acaba sense solucions per a milers de treballadors

COMPARTIR

El confinament perimetral de la Conca d’Òdena ha finalitzat aquest dilluns després de 24 dies sense que s’hagi resolt la situació legal de milers de treballadors residents a Igualada, Montbui, Òdena i Vilanova o que resideixen fora i treballen en empreses d’aquests municipis.

Els únics treballadors per als que hi ha una solució són aquells residents a la Conca que tenen el seu lloc de feina fora del perímetre que estava confinat i en activitats considerades essencials. El Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, en la disposició addicional 21, dicta que “podran accedir a baixa per incapacitat temporal en casos excepcionals, des de l’inici del confinament, només aquells treballadors d’activitats essencials”.

Gairebé una setmana després, els ajuntaments de la zona van establir un tràmit que es pot fer online a les respectives pàgines web, per tal de gestionar aquesta baixa.

Ni la Generalitat ni el govern de l’Estat -que té la darrera paraula mentre duri l’estat d’alarma- han establert, de moment, cap mena de mesura al voltant dels treballadors de sectors no essencials que no podien sortir de la zona confinada. Després de tres setmanes de confinament perimetral tampoc s’ha previst cap mesura al voltant dels treballadors que viuen fora de la zona que ha estat confinada i que no hi podien accedir.

La Unió Empresarial de l’Anoia i els sindicats CCOO i UGT han estat alguns dels agents econòmics que han reclamat de forma insistent solucions a la situació laboral dels afectats pel confinament.

La diputada Carolina Telechea demana rectificar el decret

La diputada igualadina Carolina Telechea (ERC) ha demanat al govern espanyol una “rectificació immediata” del reial decret que regula les baixes per incapacitat temporal en confinaments totals com el de la Conca d’Òdena i que les limita només als treballadors d’activitats essencials així com també per aquells que treballen a la Conca però resideixen fora.

Telechea ha lamentat que amb el decret es “vulnerin” drets dels ciutadans i ha dit que es produeix un “greuge” en deixar fora de la prestació els treballadors d’activitats no essencials que igualment no poden desenvolupar l’activitat econòmica. Telechea ha explicat que “hem de protegir els drets de les nostres famílies, treballadors, autònoms i PIMES. Hem de protegir la part més dèbil de la societat, donar resposta a les persones que pateixen i patiran aquests efectes d’aquesta crisi humanitària. Des d’ERC volem donar una resposta social a aquesta crisi i que no acabin pagant, com sempre, els efectes d’aquesta pendèmia la part més dèbil i que l’estat no acabi rescatant a la banca i a les empreses de l’IBEX 35”.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*