Inici Art Conferència sobre el retaule major de Santa Maria d’Igualada

Conferència sobre el retaule major de Santa Maria d’Igualada

COMPARTIR

El Dr. Francesc Miralpeix, professor d’història de l’Art Modern a la Universitat de Girona, oferirà aquest divendres 4 d’octubre una conferència sobre el retaule major de Santa Maria d’Igualada. El conferenciant parlarà del retaule, dels seus autors, de les seves vicissituds, i sobretot del context religiós i social que el va fer possible i que li dóna la raó de ser. La conferència de Miralpeix es farà a la mateixa basílica, i començarà a les 8 del vespre; és d’entrada lliure.

[Img #10031]El retaule Major de la basílica de Santa Maria d’Igualada, dedicat a la Immaculada, és considerat la primera gran obra de l’art català realitzada després de la guerra de successió. Fou esculpit a dues mans per Josep Sunyer, qui en feu la imatgeria, i Jacint Morató, qui en feu l’arquitectura. Per bé que la part escultòrica s’acabà l’any 1748, calgué esperar unes dècades per poder-lo daurar i policromar. Centrat per la imatge de la Immaculada, acull també les imatges, entre altres, dels sants Faust, Roc i Bartomeu, tots ells vinculats a la parròquia de Santa Maria. Desmuntat i parcialment malmès a l’inici de la Guerra Civil, fou reconstruït a partir de 1939 per l’arquitecte Cèsar Martinell.

El Dr. Francesc Miralpeix Vilamala és professor d’Història de l’Art Modern de la UdG. Forma part del grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya o del Grup d’Investigació del Ministerio de Educación y Ciencia Recepción del arte barroco en Cataluña. La seva recerca se
centra en l’art i l’arquitectura d’Època Moderna a Catalunya, en especial en les manifestacions artístiques dels segles XVII i XVIII. També és objecte del seu interès la relació de l’art i dels artistes catalans del període amb els grans centres d’avantguarda europeus i les formes en com aquesta es produeix (viatges, gravat, circulació obres, col·leccionisme, comitència, etc). Una línia de la seva recerca té a veure amb l’estudi de la destrucció i/o salvaguarda de les obres d’art i dels avatars soferts pel patrimoni artístic d’època moderna.

Catalonia Sacra

Aquesta conferència forma part de les activitats impulsades per Catalonia Sacra, una iniciativa
dels bisbats amb seu a Catalunya que té el propòsit de donar a conèixer el patrimoni
arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni,
que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de
2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país.
D’entre els diferents tipus d’activitats proposades per Catalonia Sacra cal remarcar-ne la
presentació d’“Obres Mestres”, en les quals una autoritat del món acadèmic fa la presentació a
fons d’una obra d’art del patrimoni cultural dels bisbats, que n’excel·leix per una raó o altra. La
conferència del Dr. Francesc Miralpeix s’emmarca, doncs, en aquesta activitat de l’“Obra
Mestra”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*