Inici Societat Concentració a Igualada contra els macroparcs projectats a l’Anoia

Concentració a Igualada contra els macroparcs projectats a l’Anoia

COMPARTIR

Durant el matí de la diada de Sant Jordi, un centenar de persones d’arreu de la comarca s’han aplegat a la plaça de cal Font, convocades a la Trobada de Pobles Afectats pels Macroparcs de l’Anoia.

Sota el lema Renovables sí, però així no, s’ha dut a terme una marxa reivindicativa per tota la plaça, tant per les parades de roses i llibres arribant als diferents partits polítics i entitats a qui s’ha mostrat els mapes de cada poble on s’hi preveu la instal·lació d’aquests projectes energètics.

Al final de la marxa s’ha llegit un manifest en el qual, a més de fer petició a la Generalitat i als partits polítics per tal que aturin els macroprojectes, posa en evidència l’amenaça que representen per al territori de l’Anoia els projectes tant eòlics com fotovoltaics i les seves infraestructures. S’ha llegit també una carta adreçada a l’alcalde d’Igualada com a cap visible i representant principal de tot el territori afectat.

El Manifest destaca que el 80% dels termes municipals de la comarca estan en perill a causa dels aerogeneradors, plaques fotovoltaiques, torres d’alta tensió, camps magnètics, estacions i centres transformadors i tot el moviment de terres, eixamplament de camins, destrucció de zones naturals i devastació del terreny que suposa.

En aquest sentit posa en relleu que l’Anoia ja compta amb 105 aerogeneradors en marxa i que n’hi ha més de 60 en diferents processos de tramitació, 18 dels quals ja tenen projecte. Un dels factors més preocupants al costat de la problemàtica ambiental i de destrucció del territori, és la dimensió dels aerogeneradors d’aquestes noves propostes, que fan entre 200 i 220m d’alçada deixant en ridícul els 172m de la Sagrada Família o els 154 de la Torre Agbar, i quadruplicant els 50m que té l’edifici del Punto Blanco.

L’afectació dels diferents parcs que es preveuen arribaria a les 900 hectàrees i comportarien 3 línies d’alta tensió amb més de 52 km i 195 torres de 60m d’alçada, una MAT (línia aèria de molta alta tensió) de 40 km i 378 torres de 90 m d’alçada, 6 subestacions i múltiples centres de transformació, a més dels metres d’amplada de servitud que quedarien afectats.

La crítica dels concentrats aquest diumenge  és per la Generalitat, que va tard i no ha fet en anys cap mena de planificació per l’energia renovable, i que ara, amb presses, donen llum verda a projectes sense coherència territorial, que destrossen el paisatge, girant l’esquena a les zones amb menys població. Es tracta de projectes que no aporten llocs de feina ni riquesa a la comarca sinó que hipotecaran el territori pels propers 50 anys, sinó més; portaran l’energia a zones allunyades de la comarca i beneficiaran econòmicament només a les energètiques.

Els veïns i veïnes defensen que hi ha alternatives, viables i possibles, apostant per un model energètic de proximitat i consensuat amb la gent que hi viu, amb plantes eòliques i fotovoltaiques més petites, que siguin també una oportunitat econòmica per al territori, i que s’utilitzin espais degradats o ja construïts.

És per això que demanen a la Generalitat, als ajuntaments, al Consell Comarcal i als diferents partits polítics que no permetin aquest model destructiu de producció d’energia i aturin tots els macroprojectes que estan sobre el territori.

Preservem l’Anoia és la coordinadora de diferents plataformes de la comarca, representant veïns i veïnes d’Argençola, Bellprat, Jorba, la Llacuna, Montbui, Òdena, Tous, Copons, Rubió, Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Els Prats de Rei, Calonge de Segarra, Pujalt i Veciana.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*