Inici Societat Concentració a Igualada contra l’expulsió de menors

Concentració a Igualada contra l’expulsió de menors

COMPARTIR

El passat diumenge a la tarda, alhora que es duien a terme altres concentracions arreu del país, també a Igualada es van aplegar una cinquantena de persones per sumar-se a l’exigència de Reforma del Reglament d’Estrangeria i de la joventut extutelada. Es tracta de la expulsió dels menors que han arribat a les costes del sud i de la desprotecció dels menors extutelats als que se’ls nega, de fet, cap permís de residència i treball barrant el pas a una integració social necessària tant per ells com també per la societat d’acollida.

En complir els 18 anys, la gran majoria perd l’autorització de treball que tenen els menors de 16 a 18 anys des de l’any passat gràcies a la Instrucció 1/20 de la Secretaria d’Estat de Migracions. Així, si no compten amb un contracte d’1 any i jornada completa,  a partir de la majoria d’edat es queden només amb una autorització de residència no lucrativa que no els permet treballar. Un cop són majors d’edat, tampoc  poden renovar les seves autoritzacions de residència per no comptar amb mitjans econòmics suficients.  No se’ls autoritza a treballar, però se’ls exigeix que demostrin ingressos propis (més de 500€ de mitjans propis en la primera renovació i uns 2.000€ al cap de dos anys), quedant-se així en situació administrativa irregular i – finalment- es donen casos en què ni tan sols han pogut accedir per primera vegada a l’autorització de residència que els hauria correspost perquè no va ser reconeguda la seva minoria d’edat en el seu moment o perquè l’administració responsable de la seva guarda no va fer els tràmits corresponents.

Davant aquesta injusta situació que aboca aquests joves a l’exclusió no sols administrativa, sinó sobretot d’exclusió social amb risc de ser expulsats, el manifest unitari llegit de forma compartida pels assistents a la concentració, denuncia la desprotecció a la infància migrant no acompanyada per part de l’Estat espanyol, també en el context fronterer, i les múltiples il·legalitats comeses amb les expulsions col·lectives que s’han dut a terme les darreres setmanes d’infants i adolescents que migren sols.

A l’acte es refermava la voluntat dels presents, com a societat civil, “de comprometre’ns a continuar denunciant els atropellaments que es produeixen en els drets fonamentals d’aquesta població vulnerabilitzada. És el moment de fer front comú davant del racisme, la xenofòbia, les discriminacions… De realment no deixar ningú enrere i dotar d’oportunitats a tota la població per construir una societat més justa i cohesionada”.

FER UN COMENTARI

*