Inici Societat Per la Conca i Unió de Pagesos consideren que el procés participatiu...

Per la Conca i Unió de Pagesos consideren que el procés participatiu pel Pla Director persegueix justificar ‘un mínim de 350 hectàrees industrials’

COMPARTIR

El col·lectiu Per la Conca i el sindicat agrari Unió de Pagesos enfoquen el procés participatiu sobre el Pla Director Urbanístic d’Activitats Econòmiques de la Conca d’Òdena (PDUAECO) amb la voluntat de fer visible la necessitat de debatre a fons el model econòmic, social i ambiental que consideren que ha de guiar les polítiques públiques presents i de futur. Després de més de dos anys reclamant un diàleg amb els representants de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i de la Generalitat, lamenten que la participació finalment proposada es basi «únicament en l’extensió i la ubicació de noves àrees industrials».

A diferència del que van anunciar els alcaldes i tècnics de la Generalitat la setmana passada, constaten que el procés de participació no arrenca “des d’un full en blanc” recordant que dies abans el president de la Generalitat va anunciar a Igualada que el nou Pla Director permetria la implantació de 300 noves hectàrees de sòl industrial. Així mateix, Per la Conca i Unió de Pagesos asseguren que l’avenç del Pla Director contempla un mínim de 350 hectàrees a ubicar en espais com Can Morera, l’aeròdrom d’Òdena, l’anomenat “polígon dels adobers” i la zona de Can Titó, al sud de Vilanova.

El col·lectiu i el sindicat consideren que la crisi del coronavirus ha evidenciat la importància d’impulsar la pagesia i l’alimentació de proximitat i de disposar d’espais naturals de qualitat propers als nuclis de població i, per tant, «creiem que urbanitzar grans quantitats de nou sòl industrial tindria greus afectacions sobre l’activitat agrària (per la pèrdua de terrenys d’alta productivitat) i sobre la salut i benestar de la població. Aquests riscos prenen encara més importància en un espai com la Conca d’Òdena, que per la seva orografia, dimensions i vies de comunicació existents ja es troba en una situació vulnerable pel que fa a la contaminació i al límit de l’equilibri entre espais urbanitzat i no urbanitzats».

Alhora, Per la Conca i Unió de Pagesos creu que l’aposta per les grans superfícies industrials «no pot ser presentada com una sortida de la crisi actual ni com una estratègia de creació d’ocupació. Cal entendre-la, en tot cas, com una aposta a llarg termini, sense certeses sobre quines empreses s’hi implantaran o quan ho faran, ni quina afectació tindran sobre la gran quantitat de parcel·les buides en els polígons ja existents. En un moment com l’actual, no serveixen velles solucions i argumentaris. Creiem necessari prioritzar polítiques innovadores que vagin d’acord amb les directrius que s’estan desenvolupant a nivell europeu sobre sostenibilitat, economia circular i impuls de sectors essencials com l’agrícola».

Denuncien, a més, que el procés participatiu presentat «no servirà per consensuar un model de desenvolupament econòmic pel territori. No només es tracta d’un procés purament consultiu (sense obligació d’incorporar cap de les opinions formulades, ni de sotmetre-ho a votació entre la ciutadania) sinó que va lligat a un pla director urbanístic que està pensat únicament per requalificar terrenys agrícoles o naturals com a urbanitzables. Cal recordar, a més, que actualment s’està formulant el nou Pla Territorial Parcial del Penedès, un document de rang superior que ha de marcar les línies bàsiques de desenvolupament de cada regió de la vegueria. Aprovant planejament urbanístic d’àmbit més concret (com el PDUAECO) abans del Pla Territorial, la Generalitat incompleix les seves pròpies directrius de planejament».

Per aquests motius, Unió de Pagesos i Per la Conca exigeixen que el procés participatiu del Pla Director contempli propostes «prou àmplies com per reflectir tots els posicionaments possibles sobre la qüestió de les grans superfícies». Al mateix temps, reivindiquen «més que mai» la necessitat de debatre i consensuar un model territorial propi, al marge d’actuacions urbanístiques concretes, «que garanteixi un equilibri econòmic, social i ambiental per la Conca d’Òdena».

 

4 COMENTARIS

  1. Aquests directius del Pla Director de la Conca d’Òdena serien capaços de posar-nos una central nuclear si els hi donessin una comissió. Sort que aquí no tenim la quantitat d’aigua suficient.

  2. Siempre oponiensose al progreso.
    Podriamos haber tenido una super mega factoria, pero como aqui, siempre se esta en contra del todo y asi nos va en la conca.

FER UN COMENTARI

*