Inici Societat La Conca d’Òdena reordena l’atenció sanitària per fer front al coronavirus

La Conca d’Òdena reordena l’atenció sanitària per fer front al coronavirus

COMPARTIR

L’Institut Català de la Salut i el Consorci Sanitari de l’Anoia han reorganitzat l’atenció sanitària a la Conca d’Òdena per tal d’optimitzar espais i recursos per cobrir l’atenció assistencial mentre duri l’estat d’emergència pel coronavirus COVID-19.

El CAP Igualada Nord i el CAP de Montbui tancaran portes i el CAP Igualada Urbà, el de l’estació, serà el centre de referència per l’atenció primària a la Conca d’Òdena. Pel que fa a la pediatria, atenció a la dona i odontologia, els pacients passaran a visitar-se al CAP  de Vilanova del Camí. Per dotar de més capacitat el CAP Igualada Urbà, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha instal·lat un punt d’atenció sanitària.

En roda de premsa, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat que l’avantatge és que el punt és “a peu de carrer” i que, com si fos una “extensió” del CAP, els professionals decidiran “amb més agilitat” si el pacient ha de tornar a casa, ha de ser atès dins el CAP o ha d’anar a l’Hospital. Paral·lelament a aquesta carpa, fora del CAP també s’ha habilitat un espai perquè els sanitaris puguin descansar dels torns de 24 hores que començaran aquest dissabte.

Per intentar treure pressió de l’Hospital d’Igualada, Marc Castells, ha explicat que el SEM ha instal·lat un punt fora del CAP Anoia on es farà el cribatge dels malalts. Castells ha recomanat primer trucar al CAP abans de dirigir-se directament al punt de cribatge, “perquè així se’ls atendrà millor”. Segons el batlle, aquest punt pot ser “altament resolutiu” i agilitzar la derivació dels malalts als diferents serveis sanitaris, a la vegada que es rebaixarà la pressió als centres.

Castells ha aclarit que el punt que ha instal·lat el SEM “no té res a veure” amb un hospital de campanya. En aquest sentit, s’està condicionant una residència per a gent gran a Igualada que s’havia d’inaugurar properament per si calgués utilitzar-la com a hospital. “L’esperança és no haver d’arribar a fer-la servir mai, però estarem preparats”, ha destacat.

Mantenir l’aïllament per evitar el contagi

Marc Castells ha començat la compareixença que fa a diari des de l’inici del confinament per explicar la gestió de la crisi pel coronavirus alertant de la “certesa” que el nombre de contagis i morts a la ciutat “està augmentant”. Castells ha explicat que la situació continua essent “molt greu”. Per això, en nom de tots els batlles de la zona confinada, ha demanat que els ciutadans mantinguin l’aïllament i només surtin per allò “realment imprescindible”.

En aquest sentit, el màxim responsable de la Policia Local, Jordi Dalmases, ha explicat que la majoria dels ciutadans estan mantenint el confinament, “però és cert que hi ha persones que no estan fent cas i segueixen anant pel carrer”. De fet, la policia continua imposant sancions a persones que se salten el confinament. “La xifra més alta va ser dijous, amb nou denúncies, però ara encara se n’estan posant”, ha lamentat Dalmases.

Origen del brot d’Igualada

Preguntat per si estava dolgut amb l’explicació de Salut sobre l’origen del brot d’Igualada, Castells ha dit que no vol entrar en polèmiques. “Vull deixar molt clar que el personal de l’Hospital d’Igualada no és culpable de res, el culpable és el coronavirus”, ha assenyalat. I, precisament, ha afegit, la lluita s’ha de centrar cap a la malaltia. “Tot el meu suport al personal de l’Hospital, sempre el tindran”, ha subratllat.

Professionals de Bellvitge a Igualada

Segons ha explicat Castells, per ara només s’ha incorporat un professional procedent de l’Hospital de Bellvitge a treballar a l’Hospital d’Igualada. Segons el batlle, i remetent-se a les paraules de la consellera Vergés, “en els propers dies n’arribaran més”.

Laura Busquets / ACN

1 COMENTARI

  1. Aquí ens han deixat tirats a ciutadans i sanitaris, i això que l’alcaldia és de la mateixa corda que el govern, però estan més per fer política que per salvar vides, és vergonyós. Quan tot hagi passat serà el moment de demanar responsabilitats penals a tots i cadascun d’ells.

FER UN COMENTARI

*