Inici Destacats La Conca d’Òdena organitza una quinzena d’actes del Dia de l’orgull LGTBI...

La Conca d’Òdena organitza una quinzena d’actes del Dia de l’orgull LGTBI per “transformar la mirada”

COMPARTIR

Fins al 26 de juliol, als municipis de la Conca d’Òdena se celebraran una quinzena d’actes amb motiu de les commemoracions del 28 de juny, dia internacional de l’Orgull LGTBI. Es tracta d’activitats molt diverses adreçades a tot tipus de públics que, sota el lema “Transforma la mirada”, ajudaran a reflexionar sobre les sexualitats i les identitats de gènere, a trencar estereotips i faran visible el col·lectiu LGTBI.

El mateix 28 de juny, als set Ajuntaments de la Conca d’Òdena lluiran les banderes LGTBI, i a les biblioteques municipals s’hi trobaran taules amb bibliografia temàtica. A Vilanova del Camí es repintaran diverses escales de colors per donar visibilitat al col·lectiu a través de l’espai urbà i també es farà una penjada de paraigües amb l’arc de Sant Martí a la plaça del Mercat.

A la Pobla de Claramunt, el proper dilluns 27 de juny a la tarda al Teatre Jardí se celebrarà l’entrevista-col·loqui “Què vol dir LGTBIQA+?” amb els activistes Abel Martos i Ària López per conèixer les claus bàsiques del moviment. També a La Pobla el dimarts 28 durant tot el dia es pintarà un mural a la piscina municipal amb acompanyament musical.

A l’Espai Jove Òdena el 28 de juny se celebrarà el taller participatiu “En parlem?” adreçat a joves, i el dijous 30 l’Ajuntament d’Òdena convida a tothom a recuperar el mural de l’Espai Jove eliminant-ne la pintada homofòbica que hi va aparèixer fa uns dies. També per als joves d’Òdena, l’Ajuntament del municipi ha organitzat el taller “Desonstruïm el gènere” que tindrà lloc el dijous 21 de juliol al Teatre Centre Unió Agrícola.

La Fundació Barça impartirà una xerrada informativa sobre “La prevenció del bullying a l’esport”, organitzada pel Consell Comarcal de l’Anoia i el Consell Esportiu de l’Anoia. L’acte va adreçat a tècnics esportius, clubs, monitors i altres agents socioeducatius que treballin amb infants i joves en l’àmbit de l’esport o el lleure, i tindrà lloc el dimecres 29 de juny a les 11h al Centre d’Innovació Anoia, a Vilanova del Camí.

El mateix dimecres a la tarda es podrà veure l’espectacle de teatre/dansa “Júpiter” de la companyia Homelandance, una proposta sobre l’acceptació i el rebuig de moltes actituds dins de la comunitat LGTBIQ+ en to d’ironia que tindrà lloc a l’Escorxador d’Igualada, amb col·loqui post-funció.

En el marc del Casal d’Estiu, l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha organitzat pel dijous dia 30 de juny un taller per a joves per desconstruir l’aprenentatge del gènere a través de l’activitat artística. També dijous, al Centre Cívic Nord d’Igualada es farà una formació LGTBI per incorporar la perspectiva de gènere en el lleure, a càrrec de les tècniques del Servei d’atenció integral LGTBI d’Igualada i l’Anoia.

Ja al mes de juliol, el dissabte dia 2 es farà una nova trobada de Famílies LGTBIQA+ al Centre Cívic Nord, adreçada a totes aquelles famílies que vulguin compartir dubtes, experiències, i fer comunitat. Al mateix Centre Cívic el dimarts 5 es projectarà la pel·lícula Pride, de Matthew Warchus, amb un col·loqui posterior.

Finalment, a La Cooperativa de Castellolí es farà un taller de sensibilització, prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia amb una metodologia participativa, dinàmica i interactiva. Tindrà lloc el dimarts 26 de juliol a les 9.30h.

Tots els actes són gratuïts i en alguns casos es requereix inscripció prèvia. Les activitats estan organitzades per les regidories d’igualtat dels set municipis de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí), en col·laboració amb nombroses entitats del territori i coordinats per l’àrea d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Es pot consultar l’agenda completa i els horaris al web www.micod.cat

28J, una data emblemàtica

El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer la diversitat en l’orientació afectiva i sexual i també en la identitat i expressió de gènere.

A tots els municipis:

  • Penjada de la bandera LGTBI als balcons dels ajuntaments i en espais visibles de la Mancomunitat

Del 27 de juny al 3 de juliol

  • Taula amb bibliografia de temàtica LGTBI a les biblioteques de la Conca d’Òdena:

                        Biblioteca Central d’Igualada

                        Biblioteca de Vilanova del Camí

                        Biblioteca Mont-Àgora, Sta. Margarida de Montbui

Biblioteca Municipal l’Atzavara, Òdena

                        Biblioteca municipal Mossèn Cinto Verdaguer, la Pobla de Claramunt

Programa

EXPOSICIÓ: Reapropiant-nos de les nostres vides. Visibilitzem per transformar.

Aquesta exposició creada per l’entitat Enruta’t explica i visibilitza històries LGTBI per reflexionar sobre les sexualitats, les relacions amoroses i les identitats de gènere.

Del 15 de juny al 15 de juliol

Lloc: vestíbul d’exposicions del Centre Cívic Nord

Hora: de 8 a 22 h

Del 15 de juny a 30 de juliol

Lloc: Equipament juvenil la Kaserna.

Hora: de 8 a 15 h i de 16 a 20 h (kaserna)

Aquesta exposició també serà itinerant per a tots els centres de secundària d’Igualada.

Ho organitzen: departaments de Joventut i Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada.

A partir del 27 de juny

PENJADA DE PARAIGÜES LGTBIQ+ que romandran exposats fins abans de la Festa Major.

Lloc: plaça del Mercat de Vilanova del Camí

Ho organitza: Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

Dilluns 27 de juny

ENTREVISTA-COL·LOQUI: Què vol dir LGTBIQA+?

Descripció:  Amb motiu del dia de l’orgull LGTBIQA+ es farà una xerrada sobre les claus bàsiques del moviment, activisme, gènere i identitat del col·lectiu.

A càrrec d’Abel Martos i Ària López, activistes en defensa dels drets LGTBIQA+

Hora: 19 h

Lloc: teatre jardí

Ho organitza: Ajuntament de La Pobla de Claramunt.

Dimarts 28 de juny

ART URBÀ LGTBIQA+

Descripció: en commemoració del dia de l’orgull LGTBIQA+ es realitzarà un mural amenitzat amb música del col·lectiu.

A càrrec de Gina Giore.

Hora: de 10 a 13 h i de 17 a 20 h

Lloc: piscina municipal.

Ho organitzen: Ajuntament de la Pobla de Claramunt i Cau Jove.

Dimarts 28 de juny

TALLER PARTICIPATIU: En parlem?

Projectarem les entrevistes amb orgull que es van realitzar per la comissió @lgtbiqanoia el juny del 2020. Vine i parlarem de tot allò que vulguis!

Lloc: Espai Jove d’Òdena, carrer Pompeu Fabra,14.

Hora: a partir de les 17.30 h

Inscripcions +34 671060851

Ho organitza: Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Òdena.

Dimecres 29 de juny

PÍNDOLA FORMATIVA: La prevenció del bullying a l’esport,  a càrrec de la Fundació Barça.

Aquesta actuació s’impulsa en el marc de la Comissió comarcal de prevenció, detecció i intervenció davant de l’assetjament entre iguals a l’Anoia. L’activitat s’adreça a tècnics esportius, clubs esportius, monitors/es esportius i de lleure, estudiants del CIATE i altres agents socioeducatius que treballin amb infants i joves en l’àmbit de l’esport i/o el lleure.

Hora: d’11 a 13 h

Lloc: Centre d’Innovació Anoia, carrer dels Impressors, 12, de Vilanova del Camí.

Inscripcions a https://tuit.cat/akTWn Es lliurarà certificat d’assistència.

Ho organitzen: Consell Comarcal de l’Anoia i el Consell Esportiu de l’Anoia.

Dimecres 29 de juny

ESPECTACLE DE TEATRE/DANSA: Júpiter, de l’agenda Impuls i a càrrec de Homelandance Company.

Per celebrar el dia de l’orgull LGTBIQ+, la companyia @homelandancecompany ens proposa un espectacle de dansa i teatre sobre l’acceptació i el rebuig de moltes actituds dins de la comunitat LGTBIQ+ amb un to d’humor irònic. Podrem participar en un col·loqui post-funció per tal de poder compartir idees i experiències.

Edat: de 16 a 30 anys

Hora: 18 h

Lloc: nau central de l’Antic Escorxador d’Igualada

Preu: gratuït (inscriu-t’hi per reservar la teva entrada) www.igualadajove.cat

Ho organitza: Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada.

Dijous 30 de juny

TALLERS PER A JOVES: Transforma’t. Activitat artística entorn la desconstrucció i performació del gènere, a càrrec de l’associació Luciernagas i també Sexualitat i diversitat sexual a càrrec de Dones amb empenta.

Hora: d’11.30 a 13.30 h

Lloc: Institut Montbui en el marc del casal d’estiu per joves d’Anima’ns, anomenat Activa’t Montbui.

Ho organitza: Departament de Joventut de l’Ajuntament de Sta. Margarida de Montbui amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Dijous 30 de juny

RECUPEREM EL MURAL DE L’ESPAI JOVE

Eliminació de la pintada homofòbica.

Hora: 17:30 h

Lloc: Espai Jove d’Òdena, carrer Pompeu Fabra,14.

Ho organitza: Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Òdena.

Dijous 30 de juny

FORMACIÓ LGTBI. Incorporar la perspectiva de gènere i LGTBI en el lleure, a càrrec de les tècniques referents del Servei d’atenció Integral LGTBI d’Igualada i de l’Anoia.

Formació organitzada per la Taula local d’infància i dirigida a monitoratge del lleure.

Hora: de 18.30 a 20 h

Lloc: auditori del Centre Cívic Nord d’Igualada.

Cal inscripció prèvia a https://forms.gle/4jozKvqetb9PjFyy5

Aforament limitat a 30 participants.

Ho organitza: Taula local d’infància, SAI Igualada i SAI Anoia.

Dissabte 2 de juliol

TROBADA DE FAMÍLIES LGTBIQA+

Sou una família LGTBI i voleu conèixer-ne d’altres com la vostra? Esteu pensant ampliar la família i us agradaria conèixer experiències d’altres famílies? Voleu participar en un espai de trobada i compartir dubtes?

Hora: de 10 a 12 h

Lloc: Centre Cívic Nord d’Igualada.

Cal inscripció prèvia a sai@aj-igualada.net

Ho organitzen: SAI Igualada, SAI Anoia  i famílies LGTBI amb el suport de l’Àrea d’igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

Dimarts 5 de juliol

CINEFÒRUM: Pride de Matthew Warchus. 120 min. 2014.

Homes i dones, nascuts en el període d’entreguerres. No tenen res en comú excepte ser homosexuals i haver triat viure-ho a la intempèrie, en un moment en què la societat els rebutjava. Van estimar, lluitar, desitjar i fer l’amor. Avui expliquen com era aquesta vida rebel, dividida entre el desig de seguir sent persones com els altres i l’obligació d’inventar-se una llibertat per florir. No tenien por de res…

Farem un col·loqui posterior.

Hora: 19.30 h

Lloc: auditori del Centre Cívic Nord d’Igualada.

Ho organitzen: SAI Igualada, Cineclub Ateneu i Famílies LGTBIQA+ amb el suport de l’Àrea d’igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

Dijous 21 de juliol

TALLER PER A JOVES: Desconstruïm el gènere, a càrrec de Sidastudi. Amb joves del Casal d’estiu d’Òdena.

Activitat artística per prendre consciència de la performativitat del gènere i com desconstruir-lo. Objectius: Fomentar la desnaturalització del gènere. Afavorir una visió del gènere, les sexualitats i els vincles afectius lliures d’estereotips masclistes. Parlar amb naturalitat de diversitat sexual i de gènere. Visibilitzar la diversitat sexual i de gènere com a riquesa.

Hora: d’11 a 13 h

Lloc: Teatre Centre Unió Agrícola.

Ho organitza: Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Òdena amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Dimarts 26 de juliol

TALLER: Prevenció de la LGTBIfòbia, i què en podem fer? a càrrec de l’Observatori Contra l’Homofòbia.

Taller de sensibilització, prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia amb una metodologia participativa, dinàmica i interactiva al voltant del fenomen. Ens preguntem i reflexionem, entre moltes altres qüestions i a través de continguts i dinàmiques, què és? què suposa? què sentim i com actuem? què pot fer la ciutadania, individual i col·lectivament?.

Hora: 9.30 h

Lloc: La Cooperativa de Castellolí

Durada: 2 h

Ho organitza: Ajuntament de Castellolí amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Igualada Som-hi commemorarà el Dia de l’Orgull LGTBI amb un acte dilluns a l’Ateneu

Com cada any, Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta) commemorarà el Dia de l’Orgull LGTBI a la ciutat. En aquest cas serà el dilluns 27 de juny, a les 19.30h, al Jardí de l’Ateneu Igualadí. El convidat serà el diputat del PSC al Congrés dels Diputats Arnau Ramírez que oferirà un col·loqui sobre els avenços del drets del col·lectiu LGTBI que hi ha hagut els darrers anys i quines lleis s’estan preparant en aquest mateix sentit.

La formació integrada per PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta ha reclamat sempre els drets de les persones LGTBI. Dins el seu model de ciutat, Igualada Som-hi proposa crear un Centre LGTBI per a ser un espai de suport i lluita, una regidora de Feminisme i LGTBI per promoure polítiques transversals a tot l’Ajuntament que treballin per la igualtat i la diversitat i crear el Consell Municipal LGTBI com a espai de participació per a pactar i impulsar accions pel col·lectiu. L’acte de diluns a l’Ateneu vol visualitzar la Igualada diversa i reivindicar els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i totes les persones del col·lectiu.

 

FER UN COMENTARI

*