Inici Destacats Els Comuns aposten per un model vertebrat per ciutats en xarxa a...

Els Comuns aposten per un model vertebrat per ciutats en xarxa a la vegueria Penedès

COMPARTIR

Sota el títol “Construïm el Penedès, En Comú”, el passat 16 de gener, a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, els comuns del Penedès abordaven, en una sessió de treball oberta, les prioritats del model territorial pel Penedès per a un desenvolupament vertebrador, just, solidari, sostenible i generador d’alternatives i d’oportunitats per als projectes de vida i de futur de tota la ciutadania penedesenca.

Amb la presentació, per part d’en Josep Maria Carrer, arquitecte i urbanista -expert en planificació territorial- de l’actual marc regulador territorial que afecta al Penedès, dels aspectes més rellevants i els àmbits que recull el document d’avanç del Pla Territorial Parcial del Penedès i l’avanç del Pla Director d’Infraestructures, s’introduïa la reflexió i el debat, sobre quins són els reptes territorials a treballar.

S’assenyalava així, un de principal: com superar la dinàmica centralitzadora existent que desequilibra el territori, a cavall de dues grans àrees metropolitanes – la de Barcelona i la de Tarragona- concentradores de l’activitat i dels serveis. De forma gràfica i metafòrica s’expressava com ‘el repte de trencar el model de l’ou ferrat’ de centre-perifèria i “apostar pel model pizza” amb una xarxa de ciutats nodals. El debat i les aportacions constataren la rellevància que pot tenir el Pla Territorial Parcial del Penedès -en redacció des de 2015- com a document normatiu i eina estratègica per superar aquest model, i la necessitat que es posi a debat ciutadà. En aquest sentit, es va fer palesa “la necessitat de generar espais de treball comú i de governança, des del territori, per a recollir la veu, les demandes i les prioritats d’actuació que calen per a garantir la vitalitat, la singularitat i protecció del Penedès”.

FER UN COMENTARI

*