Inici Destacats En Comú Podem reclama la reobertura completa dels serveis als CAPs i...

En Comú Podem reclama la reobertura completa dels serveis als CAPs i consultoris de l’Anoia

COMPARTIR

Després de la trobada mantinguda el passat mes de març amb la plataforma de famílies «Montbui per una sanitat pública digna», mobilitzada per reclamar que retorni, al CAP del municipi, tota l’atenció sanitària que hi havia abans de la pandèmia i que ha promogut la recollida de signatures, a la que s’hi ha sumat l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, els Comuns ha fet seva la denúncia que fa la Plataforma, de Montbui, de la pèrdua de l’atenció pediàtrica al municipi i la concentració dels serveis de pediatria a Vilanova del Camí.

Les famílies expliquen que aquelles persones que no disposen de vehicle privat «han d’invertir més de dues hores per desplaçar-se a Vilanova del Camí, utilitzant dos autobusos i amb un cost de 14 euros per dues persones». Alhora afirmen no és senzill desplaçar-se amb aquells infants que van en cotxet i denuncien també, que en alguns casos s’han negat a atendre a infants que han arribat d’urgència al centre d’Atenció Primària de Santa Margaria de Montbui. Finalment, també traslladen queixes «per la manca d’una correcta atenció telefònica al CAP quan les famílies truquen per demanar visita i com, en diverses ocasions, s’han quedat sense ser ateses».

El diputat, David Cid, valora que «la situació de la pediatria a la Conca evidencia que el departament, a esquenes i sense diàleg ni participació amb el món local, està implantant una estratègia de concentració de la pediatria que suposa un retrocés i perjudica greument l’accés equitatiu a l’atenció als municipis de la comarca». En aquesta línia ha requerit concretament al govern, via preguntes a la Mesa del Parlament, si:

 • El Departament de Salut té una estratègia de concentració dels serveis de pediatria, reduint el nombre de Centres d’Atenció Primària que en disposen?
 • Quin és el motiu per aquesta estratègia de concentració?
 • El Departament de Salut considera que està sent transparent en la seva estratègia de concentració Pediàtrica?
 • El Departament de Salut coneix les queixes i demandes de la Plataforma Montbui per una sanitat pública digna?
 • El Departament de Salut s’ha reunit amb la Plataforma Montbui per una sanitat pública digna?
 • El Departament de Salut s’ha reunit amb l’equip de govern de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui?
 • Quina és la reducció de despesa que suposa la supressió d’aquest servei de pediatria?
 • Quan recuperarà Montbui la seva atenció pediàtrica?
 • El Departament de Salut considera raonable que una família gasti 14 euros per anar al pediatre?
 • El Departament de Salut considera equitatiu que una família trigui dues hores per anar i tornar a una visita pediàtrica?
 • El Departament de Salut té previst concentrar les visites pediàtriques a Igualada?
 • Vilanova del Camí perdrà també la seva atenció pediàtrica?
 • Pot garantir el Departament de Salut que si una família amb una urgència amb un infant s’adreça al CAP de Santa Margaria de Montbui serà atesa?

Simultàniament, des dels comuns s’ha presentat al Consell Comarcal de l’Anoia una moció, que ha estat aprovada, on s’insta al govern de la Generalitat a restablir els serveis de pediatria del CAP de Santa Margarida de Montbui i d’Igualada Urbà i la reobertura completa de tots els CAPs i consultoris de la comarca amb els mateixos serveis, dies i horaris que abans de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid- 19; a ampliar el personal del servei d’atenció telefònica per evitar el col·lapse de les línies; demanar la reunió immediata del Consell Rector del Govern Territorial de Salut per activar el seu funcionament-òrgan que té com a funció bàsica la priorització i coordinació dels recursos del territori amb la finalitat de garantir la prestació efectiva de la cartera de serveis del sistema de salut en un model de cogovernança i descentralització- i a posar en marxa tant el Consell de Salut -òrgan de participació ciutadana- i la Comissió de Coordinació d’Entitats Proveïdores.

Reobertura de cinc consultoris de l’àrea de Calaf

Precisament aquest dilluns han recuperat l’activitat els consultoris locals de Pujalt, Biosca, Sant Pere Sallavinera, Sant Martí Sesgueioles i Castellfollit de Riubregós de l’equip d’atenció primària de Calaf, que estaven tancats des de l’esclat de la pandèmia i desviaven l’assistència al CAP de Calaf.

Els consultoris que reobren portes comptaran amb servei d’infermeria, que s’haurà de sol·licitar mitjançant cita prèvia i que des del CAP de Calaf s’indicarà com s’ha de demanar. Es potenciarà també l’atenció domiciliària.

Els horaris d’atenció al públic són els següents:

CONSULTORI LOCAL HORARI D’ATENCIÓ
SANT PERE SALLAVINERA Dilluns 9.30-11h
SANT MARTÍ SESGUEIOLES Dimecres 9.30-11h
PUJALT Dijous 9.30-11h
CASTELLFOLLIT DE RIUBREGÓS Dijous 12-13.30h
BIOSCA Dijous 12-13.30h

FER UN COMENTARI

*