En un gest inèdit, les associacions de comerciants d’Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí s’han unit per crear una plataforma conjunta en defensa del territori i de l’actual model comercial de la comarca.
La iniciativa pretén frenar la implantació d’una nova gran superfície a Igualada, un hipermercat i benzinera de l’empresa Esclat Bon Preu a l’antiga fàbrica tèxtil Vives Vidal. Fonts de l’empresa van reconèixer a infoanoia.cat que buscaven ampliar la seva presència a l’Anoia, però van negar que hi hagués cap operació en ferm en relació a l’antiga fàbrica tèxtil.
Un dels esculls per a aquesta nova superfície és que cal una requalificació urbanística, un extrem que els botiguers no volen i que “a més beneficia als seus actuals propietaris”. En un comunicat conjunt, les entitats creuen que l’operació no és un bon camí “i tampoc pensem que afavoreixi el comerç local, ni els interessos de la ciutat en general”.
Per a les entitats comercials, que apleguen en conjunt uns 400 establiments, “la via de creixement sostenible passa per les noves inversions industrials i la implantació de noves activitats econòmiques, de valor afegit” i reclamen a l’Ajuntament d’Igualada que “es replantegi aquesta decisió i l’afavoriment d’aquesta implantació, tenint en compte el greuge comparatiu que ocasiona envers al petit comerç local”.
El comerç de la Conca d’Òdena alerta que “els recents estudis i informes demostren la saturació comercial a Igualada i a la comarca de l’Anoia” i asseguren que “la densitat d’aquestes superfícies està per sobre de la mitjana catalana”, motiu pel qual reclamen l’elaboració d’un pla estratègic comercial i comarcal per tal de marcar objectius a mig i llarg termini.
Les entitats que signen el manifest són Igualada Comerç, l’Associació Nou Centre d’Igualada, Vilanova Comerç i la Unió d’Establiments de Montbui.
Reproduïm a continuació el manifest de les entitats:
EL MODEL DE COMERÇ QUE VOLEM
Sense comerç tampoc hi ha ciutat, és una realitat repetida en nombroses ocasions. Molt lligat amb aixó, creiem també, que sense un urbanisme comercial intel·ligent i sensible tampoc hi hauràn les àrees comercials urbanes.
Cal posar el focus a la ciutat comercial com un lloc singular i irrepetible, amb una trama tan complexa com a sensible. Les ciutats necessiten diferenciació, personalitat perquè siguin vibrants, habitables, sostenibles i atractives.
En un món altament globalitzat, hem de posar en valor el treball, la residència, la compra i l’oci, en espais més humans, amables, vibrants i comunitaris, en els quals el comerç ha de ser ser un aliat per fer més i millor per la ciutat. El comerç urbà focalitza la seva estratègia en l’especialització de la seva oferta, que és més personalitzada que la que ofereixen les grans superfícies. Per aquest motiu, el valor principal del comerç de proximitat és la seva gran capacitat de centrar-se en els seus clients d’aquest espais, barris i nuclis.
Quant al consum, el factor turisme també és importantíssim i es nota molt. Igual que beneficia a l’hostaleria, també beneficia al comerç. Som una comarca que treballa cada vegada més el seu potencial turístic, l’efecte multiplicador del turisme és evident, en relació als sectors comercials, sobretot d’equipament de la persona, i en la restauració i l’alimentació.
Ciutat, comunitat, turisme i comerç són quatre elements que cal abordar des d’una perspectiva integral. El Govern de la ciutat ha de fer una aposta clara per un comerç de qualitat, adaptat a les necessitats, pròxim a la ciutadania, competitiu, generador de llocs de treball i de riquesa, un comerç vertebrador de la ciutat i del territori, un comerç que integri i cohesioni la societat, que faci “barri”, un comerç innovador, modern i sostenible i també un comerç que respongui a les demandes del turisme de tota la comarca.
Amb tot aixó, el comerç urbà s’està transformant i actualitzant, peró necessita competir en igualtat de condicions amb els altres formats i evitar greuges que el perjudiquen.
Un d’aquest greuges i malentesos és el que afecta a la planificació comercial i urbana moderna. Inventar i fer-se reconoscible es posa per damunt del ja existent, fins i tot en la valuosa i irrepetible ciutat històrica. El que necessitem és un urbanisme comercial a escala humana que posi en valor la convivencia i la creació de comunitats urbanes.
Cadascuna de les noves implementacions de gran format, augmentaria encara més la distància amb el centre comercial, en tots els sentits, socials, veïnals, humans.
La ciutat ha d’evitar la desertització comercial i social de les seves pròpies zones comercials.
Es necessari continuar treballant per la consolidació del centre comercial urbà existent, i per això, cal que l’actual model comercial es complementi, i no pas que se substitueixi.
Per tots aquests motius el comerç local està preocupat per les notícies publicades recentment a la premsa local, sobre la implantació d’una gran superfície a Igualada. Una conneguda marca de supermercats, Bon Preu Esclat, negocia la compra de l’antiga fàbrica de Vives Vidal SA, al carrer Lleida d’Igualada, per construir-hi el seu primer hipermercat a la capital de l’Anoia, que inclouria una gasolinera “low cost”. Un dels esculls per a la definitiva adquisició de la fàbrica de Vivesa és la requalificació urbanística, ja que s’ha de canviar i això obliga a una aprovació del ple municipal, i, segur, una “concessió” de la propietat a la ciutat, similar al que es va produir quan es va construir el supermercat Aldi en un solar del passeig Verdaguer. L’antiga fàbrica de Vivesa fa anys que està tancada. De fet Vivesa, havía posat a la venda la seu de l’empresa a la capital anoienca. després d’acomiadar varis centenars de terballadors, deslocalitzant el treball a un altre país.
Per aquest motiu, les entitats sotafirmants ens hem reunit per crear una plataforma conjunta en defensa del territori i de l’actual model comercial de la comarca. Les entitats han acordat fer la declaració pública que detallem a continuació:
1. Discrepem de la manera com s’ha anunciat l’implantació de Bon Preu Esclat a Igualada i lamentem el procès de requalificació de solar de l’antiga fàbrica de Vives Vidal, que a més beneficia als seus actuals propietaris.
2. No creiem que el procès de requalificació d’aquests terrenys sigui un bon camí, i tampoc pensem que afavoreixi el comerç local, ni els interesos de la ciutat en general.
3. Creiem en canvi, que la via de creiexement sostenible passa per les noves inversions industrials i la implantació de noves activitats econòmiques, de valor afegit, com p.e. empreses IT, etc. i a consequència, creació de més llocs de treball, que en definitiva, faría creixer el consum.
4. Reclamem que l’Ajuntament d’Igualada replanteji aquesta decisió i l’afavoriment d’aquesta implantació, tenint en compte el greuge comparatiu que ocasiona envers al petit comerç local.
5. Els recents estudis i infomes demostren la saturació comercial a Igualada i a la comarca de l’Anoia. La densitat d’aquestes superfícies està per sobre de la mitjana catalana.
6. Els comerciants i les associacions sotasignats demanem l’elaboració d’un pla estratègic comercial i comarcal per tal de marcar objectius a mig i llarg termini.
-IGUALADA COMERÇ
-ASSOCIACIÓ NOU CENTRE D’IGUALADA DE COMERÇ
-UNIÓ D’ESTABLIMENTS DE MONTBUI
-ASSOCIACIÓ VILANOVA COMERÇ
Igualada, 19 de juliol de 2017
I al final, els anoiencs s’en van a comprar a una gran superfície… fora de l’Anoia. Així és com acaba perdent tothom.
Els del comerç sou una colla de mafiosos. No us heu modernitzat quan ha tocat, i ara no voleu deixar entrar la competència. Igualada i l’Anoia en general amb gamarusos com aquests mai evolucionarem.
Es vergonzoso que nos tengamos qu ir a piera o colbato para comprar productos de bon preu o esclat que es lo mismo y que mercadona este en cada pueblo siendo esta de valencia y el bon preu de Cataluña entonces es mejor tener la vives vidal vacia y criando ratas
jo crec que haurien de portar empreses que donguin de 50 treballadors en amunt, perquè tant comerç…..pa que?….uns multicinemes haurien d’haber fet i altres tipus d’entreteniments….Igualada, Vilanova del Cami, Santa Margarida…i tot el voltant està mort…..i a més el comerç es molt car……..
Porqué las asociaciones de comerciantes ,no han frenado todas estas grandes superficies asiaticas,repetidas iguales, muy cerca entre ellas ,con los mismos productos ,que aún que «»no se puede o no se quiere investigar»,son un claro blanqueo de capital e inmigración ??..Los pequeño comerciantes no son competidores directos de estos supermercados como Mercadona ,Carrefour ,Aldi ,Lidl,Supermas ,Spar,etc.etc …casi todos de capital extranjero ,con paraiso fiscales y desviación de capital…y uno más ( y del país) que más da ?!?..mejor para los compradores que si vale irán ,además con la competencia los demás supermercados se han puesto las pilas porqué ultimamente vendían porqueria de calidad baja ! Con los caciques prohibicionistas de antes y de ahora Igualada ,nunca ha progresado y nunca lo hará !
Totalmente de acuerdo con los otros comentarios. Aqui nos quejamos de que Igualada es una ciudad muerta, y creo que con toda la razón del mundo, pero somos los mismos habitantes los que siempre estamos poniendo pegas para la modernización y el avance. Hay 3 Mercadona entre Igualada, Vilanova y Montbui y jamas se ha puesto impedimento. Hay 8 u 9 almacenes de chinos y no hay problema. Por que tanta reticencia ahora? Porque se impide crecer a la ciudad?
Es la llei de l’oferta i la demanda i crec que Bon Preu Esclat es una bona cadena per tant cre c que l’ajuntament hauria de fer els canvis que calgui per que tiri endevant la proposta
El que han de fer els comerciants de l’Anoia, és anar al mercat de Vic, i deixar estar aquesta ciutat. Que així ens ha anat amb vosaltres. Foteu el camp.