Inici Societat Comencen les obres d’ampliació de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada

Comencen les obres d’ampliació de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada

COMPARTIR

La Residència Pare Vilaseca d’Igualada, inaugurada el 1987 i ampliada el 2005, culminarà el 2019 un procés d’ampliació i reforma per «adequar-la al segle XXI», segons ha dit aquest dimecres l’alcalde d’Igualada i vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha presentat el projecte als residents del centre igualadí acompanyat dels responsables del consorci que la gestiona i de la Fundació La Caixa, que participa en el finançament.

El projecte consta de dues fases. La primera fase, amb un pressupost de 500.000 euros, consisteix en la construcció d’una nova sala d’actes polivalent, les obres de la qual es van iniciar el passat mes d’agost i està previst que finalitzin el proper mes de desembre. La segona fase, amb un pressupost de 3 milions d’euros -aportat a parts iguals per la Fundació La Caixa, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Igualada-, consisteix en la reforma i ampliació d’una planta de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria i la creació d’un nou edifici d’oficines que permetrà alliberar espais, que es destinaran a les persones ateses al centre i als seus familiars.

La nova sala d’actes polivalent, de 243 m2 i capacitat per 192 persones, se situarà a la part posterior del jardí central que hi ha entre els dos edificis. La nova sala permetrà disposar de molt més espai que la sala d’actes actual, de 100 m2, que és massa petita per acollir les actuals activitats que inclouen concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives. També es millorarà l’accessibilitat, ja que l’accés de l’actual sala es fa per un passadís estret que no permet que es creuin dues cadires de rodes.

El projecte contempla la instal·lació d’una paret mòbil que permetrà dividir la nova sala en dos espais que puguin acollir activitats de forma simultània. La sala disposarà de vestíbul d’entrada, dos lavabos i un espai per instal·lacions, control i emmagatzematge. El projecte també preveu l’obertura d’una nova sortida al carrer en la part posterior de la finca.

L’ampliació, completada el 2019

La segona fase pretén modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l’edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l’actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals. Ja s’han completat els estudis previs d’aquesta fase i es preveu disposar del projecte bàsic i executiu el mes de març de 2018, licitar les obres en el segon trimestre, i iniciar els treballs d’obra el tercer trimestre de 2018, per finalitzar-los l’any 2019.

L’obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar temporalment els residents mentre duren els treballs. En paral·lel es construirà un nou mòdul d’oficines pels professionals dels serveis centrals del CSSI, que estarà situat en el talús que actualment separa el jardí de pins de l’espai d’entrada de mercaderies. Això permetrà alliberar els espais que aquests treballadors ocupen actualment, que es destinaran a millorar el servei en aquesta unitat i a la creació d’unitats de convivència. També està previst crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

La Residència Pare Vilaseca, gestionada pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), ofereix 152 places de residència assistida, 90 públiques concertades amb la Generalitat de Catalunya i 62 privades, amb una ocupació propera al 100%. També compta amb un centre de dia amb 30 places.

Des del CSSI s’ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un augment de les 90 places públiques de la residència, degut a la llarga llista d’espera existent en l’actualitat.

FER UN COMENTARI

*