Inici Societat Comença a l’Anoia la recollida d’escombraries porta a porta

Comença a l’Anoia la recollida d’escombraries porta a porta

COMPARTIR
Xerrades informatives i punts de lliurament dels cubells -a la imatge, a Sant Martí de Tous- serveixen als veïns per familiaritzar-se amb el nou sistema.

Jorba i Sant Martí de Tous són des d’aquest dilluns els primers municipis que posaran ja en practica el nou model de recollida de residus basat en la recollida porta a porta en nuclis i urbanitzacions i la instal·lació d’àrees tancades de contenidors amb control d’accés per a disseminats. A partir d’ara, ja no podran fer servir els contenidors a peu de carrer sinó que hauran d’emmagatzemar els residus fins que el servei de recollida els passi a buscar en els horaris establerts. El model PaP proposat és el de 5 fraccions, és a dir, totes les fraccions dels residus domèstics seran recollits pera aquest sistema (paper i cartró, envasos, vidre, orgànica i resta).

Prèviament a l’inici del nou model, i a tots els municipis que participen d’aquest nou model, s’han realitzat xerrades informatives entre els veïns i s’ha fet el lliurament dels cubells per a dipositar els residus. Paral·lelament, també s’han posat en marxa els primers espais informatius a Tous i Jorba, a través dels quals s’informa de forma personalitzada a tots els veïns i veïnes, se’ls entrega el material necessari per poder fer l’aportació al carrer dels seus residus o poder accedir a les àrees tancades. A l’espai informatiu de Tous ja s’han atès un total del 422 usuaris i s’han visitat un total de 25 comerços.

La resta de municipis s’aniran incorporant de forma esglaonada al llarg d’aquest mes de maig i juny. El 14 de maig s’hi afegiran Carme i Orpí; el 21 de maig El Bruc i Castellolí, el 4 de juny La Pobla de Claramunt i la Torre de Claramunt i el 18 de juny Capellades. Finalment, el 25 de juny començarà la recollida amb el nou sistema a Bellprat i Copons, Argençola, Montmaneu, Rubió, Santa Maria de Miralles i Veciana.

Capellades, la Pobla i la Torre reivindiquen el model

Els ajuntaments de Capellades, La Torre de Claramunt i la Pobla de Claramunt van fer un acte de presentació del nou sistema. El batlle de Capellades, Aleix Auber, recorda que el porta a porta “necessitarà de l’esforç i la complicitat de tothom. La percepció de dificultat que pot percebre algun veí sobre aquest nou model s’esvaeix ràpidament amb la pràctica i el dia a dia, ja que és un funcionament molt senzill i que t’hi adaptes molt fàcilment”. Capellades és el municipi més poblat dels que implementa el sistema porta a porta i l’Ajuntament ha estudiat i consensuat les solucions concretes amb les comunitats de propietaris dels blocs de pisos. Enlloc dels tòtems on s’ubiquen els cubells -comuns en moltes poblacions on es fa el porta a porta-, a Capellades “s’estudien diferents possibilitats, com marcar àrees per als cubells o restringir una plaça d’aparcament per posar-los”, explica Auber.

L’alcalde de la Pobla de Claramunt, Santi Broch, va advertir que “cal aplicar aquest nou servei per millorar el reciclatge però també per adaptar-nos a la normativa ja que si no se’ns aniria incrementant la taxa d’escombraries”. Com a vicepresident del Consell Comarcal, Broch va avançar que l’ens comarcal té l’objectiu d’impulsar l’eficiència energètica als ajuntaments al final d’aquest mandat.

L’alcalde de La Torre de Claramunt, Jaume Riba, va fer una crida a la implicació ciutadana, perquè “per ser efectiu necessitarà la col·laboració de tothom”. Riba també creu que aquest pas endavant permetrà en un futur “el pagament per generació, que permetrà premiar el veí que ho faci bé”.

Les sancions, darrer recurs

L’alcalde de Capellades, Aleix Auber, va explicar que el nou sistema arriba acompanyat d’una ordenança que regula la recollida de residus als 22 municipis anoiencs que s’incorporen al porta a porta. Hi haurà educadors que resoldran els dubtes i consultes dels veïns, als quals “se’ls donarà un marge prudencial de temps”, segons Auber, que assegura que “el règim sancionador és el darrer recurs”. Els tres alcaldes van reconèixer que la posada en marxa del nou sistema acabarà donant pautes per acabar d’adaptar el servei a la realitat i necessitats de cada municipi.

Sortir de la cua en reciclatge

Actualment l’Anoia es troba a la cua de les comarques catalanes en el nivell de recollida selectiva, amb menys d’un 20% dels residus recollits de forma selectiva. Amb la implantació del nou servei es preveu passar al capdavant de les comarques de Catalunya i assolir els objectius europeus, que marquen un 60% de recollida selectiva per l’any 2020. De fet, Santi Broch assegura que el canvi de model permetrà passar “en una setmana” de recollir de forma selectiva entre el 10 i el 15% dels residus al 70-75%.

Tota la informació de la campanya d’implantació està disponible al web AnoiaVerda.cat, a través del qual es poden fer consultes sobre el model, el calendari i la freqüència de recollida, així com les dates de les xerrades i els punts informatius de cada municipi. També es posa un correu electrònic als nous usuaris info@anoiaverda.cat i les xarxes socials @anoiaverda per poder estar al dia de la implementació del model i del dia a dia del nou servei un cop implantat.

FER UN COMENTARI

*