Inici Destacats La Coll@nada i la FESTHI critiquen la ‘pèssima’ gestió municipal de la...

La Coll@nada i la FESTHI critiquen la ‘pèssima’ gestió municipal de la Festa Major d’Igualada

COMPARTIR

“Us imagineu una Festa Major sense nosaltres? Us imagineu una Igualada sense nosaltres? Quan diem nosaltres no parlem de les dues entitats que avui presenten aquest comunicat sinó de tot el teixit associatiu de la ciutat.” Amb aquestes preguntes començava el comunicat de la campanya #SENSENOSALTRES, que impulsen la Coll@nada i la FESTHI per criticar la gestió de la Festa Major que fa l’Ajuntament d’Igualada.

Consideren que la Festa Major d’Igualada “és una celebració extraordinària d’empoderament popular que omple de gent les places i carrers de la ciutat. Afegeixen que tenen l’honor de treballar per construir alternatives populars i actes vinculats a la tradició festiva de la ciutat”.

Les dues entitats expliquen que porten mesos treballant per organitzar una Festa Major de màxims i amb seguretat sanitària i jurídica, afirmen que ho fan “per responsabilitat col·lectiva i per compromís amb la ciutat” i que sovint topen amb un Ajuntament que “els gira l’esquena”.

Afirmen que el marc legal en el que operen és complex i es requereixen “facilitats i no entrebancs” per part de les institucions. Consideren que la gestió de la situació per part de l’Ajuntament d’Igualada és “pèssima” i aboca a una Festa Major “de caos i improvisació permanent”.

En el cas de la Coll@nada, denuncien que les negociacions sobre com s’habilita un espai que compleixi les condicions sanitàries s’han vist estroncades “per la mala gestió del Departament de Cultura”. Expliquen que no ha estat capaç d’informar-se sobre la viabilitat i la salubritat de l’espai (pati de l’Escorxador) contactant al Departament d’Urbanisme i que, al final, l’assemblea va ser informada de la no-viabilitat de l’espai per part de Fira d’Igualada i no del consistori, com seria lògic.

En el cas de la Federació, denuncien que les negociacions sobre el disseny i l’adaptació dels actes patrimonials a la realitat del 2021 comencen amb el cartell de la Festa ja presentat. I afirmen que el seguici de Festa Major “ha estat ignorat per l’Ajuntament durant setmanes” i que els aboquen a una negociació in extremis “amb tots els números de fracassar”.

La Capitalitat de la Cultura Catalana 2022: “farsa” i “Jocs de la Fam”

El comunicat conjunt qualifica de “farsa” la Capitalitat de la Cultura Catalana 2022. Afirma que l’Ajuntament “fracassa en la gestió dels esdeveniments existents mentre promou la política expansionista”. Consideren que “caldrà quelcom més que uns “Jocs de la Fam” disfressats de procés participatiu per fer veure que Igualada està en condicions de ser capital cultural”. Qualifiquen la capitalitat de Jocs de la Fam perquè el procés “aboca a unes entitats infrafinançades i amb falta d’espais a competir pel 0’001% del pressupost municipal”.

Les associacions festives consideren que l’Ajuntament “té un problema greu d’organització interna que dificulta l’acció i la col·laboració amb les entitats”. Alhora creuen que el Departament de Cultura de l’Ajuntament “es mostra incapaç de trobar espais de treball i trobada per projectes” i que això provoca que part de l’activitat cultural de la ciutat “quedi penjada per la inacció política en clau interna del regidor Camps i el passotisme de l’alcalde Castells”.

Després de dos anys de pandèmia i inactivitat, consideren que el teixit associatiu necessita un rescat en forma de pla de xoc. Puntualitzen que amb això no volen dir que les entitats necessitin grans injeccions de diners, sinó “solucionar el seus problemes de infrafinançament o la mancança d’espais per activitats o emmagatzematge”. Destaquen la necessitat d’un acord municipal per la promoció cultural que encari aquests reptes “tant necessaris per un sector cultural més fort”.

FER UN COMENTARI

*