Inici Destacats Els col·lectius feministes de l’Anoia sortiran al carrer contra les violències masclistes

Els col·lectius feministes de l’Anoia sortiran al carrer contra les violències masclistes

COMPARTIR

Els moviments feministes de la comarca de l’Anoia s’han organitzat novament, després de l’èxit del 8MAnoia, per compartir mobilitzacions i actes contra les violències masclistes. En aquesta ocasió, entorn el 25N, han preparat una trobada per reflexionar sobre els patrons d’abús i submissió en les relacions de parella dominades pel patriarcat i també accions d’homenatge i acompanyament a les víctimes.

Divendres 23 de novembre, al CSA Delícies es projectarà el monòleg “No sólo duelen los golpes” de Pamela Palenciano. Un monòleg que pretén desmuntar “les mentides de l’amor romàntic” per poder ajudar a detectar els primers signes d’abús masclista. Començarà a les 9 del vespre, al centre del carrer Delícies 29-31 d’Igualada. És un acte gratuït.

El dia central d’activitat serà diumenge 25N. Al migdia, amb una Performance oberta i participativa que homenatjarà a totes aquelles dones i nens/es assassinats per casos de violència masclista durant l’any 2018. Es convida a tothom qui vulgui participar que portin flors. Serà a les 12 h, a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada.

D’altra banda, a la tarda es farà una Marxa de torxes que sortirà a les 19 h des dels Jutjats d’Igualada i que s’acompanyarà de la lectura del manifest.

Agenda d’actes als municipis de la Conca d’Òdena

Un any més la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (Micod) organitza i coordina una agenda d’actes que commemoren el Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones. Els diferents actes giren entorn la necessitat d’identificar la violència com a primer pas per a prevenir, actuar i reparar possibles situacions.

Com cada any els ajuntaments de la Micod penjaran les pancartes reivindicatives als balcons dels consistoris durant la setmana del 25N, i la mateixa Micod organitza l’acte central de la campanya. Serà el diumenge 25 de novembre a la tarda a Òdena, amb una sessió de contes per a infants a les 17 h, la concentració i lectura del Manifest a les 18 h i la projecció de la pel·lícula Todalas mulleres que coñezo, sobre violències masclistes, a les 18:30 h, integrada en la Mostra Internacional de Films de Dones. Aquests actes tindran lloc al Teatre Centre Unió Agrícola d’Òdena.

A la vegada, l’agenda inclou activitats molt diverses com xerrades, tallers per a joves, teatre fòrums, conferències, taller d’autodefensa feminista no mixt,… i es farà la presentació pública del Protocol davant les violències sexuals en espais festius que ha aprovat recentment la Mancomunitat i que s’ha treballat durant un any des de l’Àrea d’Igualtat de la Micod amb els Departaments de Joventut i Cultura dels diferents ajuntaments i amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Observatori Noct@mbules. La presentació es farà el proper divendres 23 de novembre a les 12 del migdia a l’Espai Cívic Centre. Aquest protocol és una eina per a donar resposta a els agressions que es donen en els espais de festa i atendre les dones que les puguin patir. També s’atenen les agressions per LGTBIfòbia.

Podreu trobar les agendes d’actes als edificis municipals com els Ajuntaments, les Biblioteques, els Centres Cívics, els espais de Joves, etc. Les Regidories d’Igualtat conviden tota la ciutadania a sumar-se a les activitats, a reivindicar i exigir l’eradicació de la violència masclista i a prendre consciència de la necessitat de treballar des de la prevenció i la sensibilització per canviar els valors androcèntrics i patriarcals que segueixen massa arrelats a les nostres societats i són la base de la manifestació de violència masclista.

El 25N a Capellades

El 25 N és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. A Capellades es celebrarà amb activitats molt variades organitzades conjuntament amb la Biblioteca el Safareig, que compleix 5 anys aquest novembre, i la Setmana de la Música, que se celebra per Santa Cecília.

Aquest dijous 22 de novembre, a dos quarts de 8 i a la Biblioteca, se celebrarà el “Concert d’amor i de mort” amb Jordina Biosca a la veu i David Garcia a la guitarra. Són diferents relats on l’amor i la mort conflueixen en un únic riu, amb tanta força i passió com la mateixa vida.

Durant el cap de setmana es concentra el gruix de l’activitat. Primer, dissabte al matí, a partir de les 10 dins l’Escola Dance&Fun, es farà el segon Taller d’autoprotecció per a dones. En aquesta ocasió serà impartit pel policia municipal de Capellades Juli Villegas. Per assistir-hi cal inscripció prèvia, enviant un whatsapp al número 667274284, ja que les places són limitades. En aquest taller s’ensenyarà diferents estratègies de defensa i autoprotecció per a dones de totes les edats.

A la tarda, a les 7 a la Sala Petita del Teatre La Lliga, hi haurà un cinefòrum al voltant de “Tódalas mulleres que coñezco”, que estarà dinamitzat per la cooperativa d’iniciativa social Drac Màgic. Aquest és un documental que pretén posar en relleu el desequilibri social que hi ha entre l’home i la dona. Està fet per la realitzadora i artista visual Xiana do Teixeiro i ha estat premiat al Festival de Màlaga d’enguany, a la Secció Oficial de Llargmetratge Documental, i s’ha estrenat també a altres festivals.

A la nit es farà el Sopar de la Sororitat Feminista i LGTBIQ+, a dos quarts de 10 a la Cafeteria La Lliga. Cal comprar prèviament el tiquet, a 12 euros, abans del divendres 22.

El darrer dels actes previstos dins la commemoració del 25 és el Gran Concert-Vermut del 25N que es farà al Teatre La Lliga amb The Balkans Paradise Orchestra. Aquesta és una formació que es va crear l’any 2015 i ara s’està consolidant dins el panorama musical amb molt bona acollida. Està formada per 11 noies que toquen instruments de vent i percussió. Segons la crítica, la seva música ha aportat un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país.

ERC Anoia se suma al manifest del 25 de novembre

Des d’ERC Anoia, en el marc del 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, volem manifestar el rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per eradicar aquesta xacra.

La violència patida per les dones es manifesta de moltes maneres i és una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, el poder dels segons sobre les primeres i les relacions jeràrquiques de gènere que existeixen.

Aquest any s’han produït 22 feminicidis als Països Catalans, però els assassinats masclistes són tan sols la punta de l’iceberg, i l’Anoia no queda fora de les estadístiques sobre violència de gènere. La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones per motiu del seu gènere. I és una violència que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials: afecta a totes les dones.

I l’única manera d’assolir els nostres objectius feministes és implicant-nos, transformant-nos en agents transformadors, des de la ciutadania fins les institucions públiques, per garantir els drets de les dones i la denuncia de les violències masclistes. És per aquest motiu, que ERC Anoia insta a no només recordar aquesta problemàtica de la nostra societat el 15 de novembre, sinó a treballar diàriament per a assolir la plena igualtat d’homes i dones en la nostra societat.

FER UN COMENTARI

*