Inici Societat La col·laboració ciutadana permet documentar el fenomen de l’esclafit d’Igualada

La col·laboració ciutadana permet documentar el fenomen de l’esclafit d’Igualada

COMPARTIR

El passat 23 de novembre, al voltant de les 16:12, una tempesta arribava a la Conca d’Òdena i ho feia inicialment amb un fort vent.

En pocs minuts, la tempesta va deixar nombroses afectacions, especialment a Igualada. Una seixantena d’arbres caiguts total o parcialment, una trentena de contenidors bolcats, carrers inundats, nombrosos elements caiguts de façanes i teulades a la via pública i milers d’abonats sense electricitat. Malgrat l’aparatositat, la poca mobilitat que hi havia en aquell moment a la ciutat va fer possible que el fenomen no provoqués danys personals.

Alguns igualadins van captar el fenomen meteorològic i les seves conseqüències, però van estar especialment atents els vigilants del Servei Meteorològic de Catalunya a l’Anoia: Enric Barrufet (Santa Margarida de Montbui), Albert Borràs (Igualada) i Abel Galisteo (La Llacuna). Ja en un primer moment van sospitar que el fort vent que havia acompanyat l’inici de la tempesta va ser un esclafit o downburst, un fenomen difícil d’observar per la seva brevetat i excepcionalitat.

Després d’haver recopilat dades i imatges gràcies a una crida a la ciutadania, els observadors tenen la certesa que es va donar aquest fenomen, que consisteix en una caiguda d’aire fred del núvol de tempesta que, en tocar el terra, surt disparada provocant un fort vent durant un curt període d’entre un i dos minuts.

Mapa interactiu

Amb les diferents dades s’ha creat un mapa interactiu que mapa permet observar un cop màxim de vent de 137 km/h al polígon de Les Comes i un altre de 117 km/h al carrer Girona, així com imatges d’arbres i elements caiguts que han permès determinar la distribució del vent. Amb aquests elements, els observadors creuen que l’esclafit es va concentrar a l’est de la ciutat, i a partir d’allà l’aire es va canalitzar pels carrers, agafant especial violència en algunes vies concretes, com carrers del barri del Rec o l’Avinguda Barcelona.

Les dades recopilades -que els observadors continuen oberts a rebre- mostren que el fenomen es va concentrar especialment a Igualada, i que als municipis veïns els danys i els cops màxims de vent van ser molt menors. Així, el vent a Santa Margarida de Montbui es va quedar en 54 km/h.

A més del vent, el front va deixar a la capital de l’Anoia calamarsa, tempesta i una intensitat elevada de precipitació, amb 46.7 mm. recollits al centre d’Igualada durant aquell dia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*