Inici Destacats La Colla Odenenca Amistat debuta amb la festa major

La Colla Odenenca Amistat debuta amb la festa major

COMPARTIR

Arrel de la idea del Jepi Baulida, que el passat 1 de maig de l’any passat va dir en veu alta que seria maco que sortís una colla local al Concurs de Colles Sardanistes d’Òdena pel proper any, aquesta primera idea embrionària, es va convertir en una realitat aquest passat 1 de maig, en la 47ena edició del Concurs de Colles Sardanistes d’Òdena on també hi va participar i debutar la Colla Odenenca Amistat, formada per 7 parelles. Deu persones havien ballat del 1984-1993 a les Colles Sardanistes del municipi odenenc (Carme Mensa, Imma Llamas, Glòria Llamas, Imma Ribera, Carme Planell, Montse Planell, Gisel·la Jovell, Ramon Casanova, Martín del Carmen, René Esteban, i el Carles Casanova finalment no va poder ballar per lesió). En aquella època es van formar les colles Petits odenencs, Joves odenencs, Esclat odenenc, Espurna odenenca i Llavor odenenca. I aquest mateix 1 de maig de 2018 tres dansaires que havien format part de la Colla igualadina Tendra Amistat (Carles Robert, Jaume Gil i Miquel Vilarrubias) també s’hi afegiren en aquesta nova colla, com el gironí Jepi, qui va debutar en el món de la competició. Ell mai havia participat a concursos però de ben petit ja anava amb el seu pare a ballar sardanes en aplecs.

A principis d’aquest any va ser quan es va proposar a tots els exdansaires de les antigues colles odenenques -assajats ara i en aquells anys pel Josep Vicenç Mestre i la seva dona Roser Nogué- formar part d’aquesta nova colla, que no se sabia si participaria com a lliure o no l’1 de maig. De tal manera que les persones que decidiren abocar-se en aquest fet sardanístic, durant uns quants divendres al vespre, es van trobar per assajar. I no va ser fins el dissabte 7 d’abril que no es va saber que es tiraria, definitivament, endavant amb la idea (perquè faltaven homes). Finalment es va formar la colla i fins i tot sobrepassant el mínim de parelles possible per a poder concursar.

Gran acollida de les novetats i sorpreses de la Festa Major 

El passat pont de l’1 de maig, el municipi d’Òdena ha viscut com cada any la seva Festa Major, enguany però, ho ha fet amb novetats per a tots els públics, noves propostes que han tingut molt bona acollida per part dels veïns i veïnes odenenques. Així ha estat el cas de les atraccions infantils que durant els quatre dies de festa han estat instal·lades a la Plaça Mestre Vila Vell i per primera vegada els nens i nenes del poble han pogut gaudir. D’altra banda, un dels plats forts d’aquesta Festa Major estava pensat per als adults; el concert de dilluns de “Los 80 principales” que va omplir de gom a gom el Teatre Unió Agrícola.
La Festa Major també ha estat plena de sorpreses; per una banda, durant l’acte de proclamació de pubillatge d’Òdena es va sorprendre a tothom amb la convocatòria de totes les seves pubilles i hereus dels darrers 40 anys, l’entitat celebrava així el seu 40è aniversari. Una altra de les sorpreses va ser la formació d’una colla sardanista d’Òdena i la seva participació en el XLVIIè concurs de colles sardanistes d’Òdena,
Enguany, la celebració també va comptar amb una comitiva de veïns i veïnes del poble francès que està agermanat amb Òdena i que es diu Odenas. Cada dos anys els pobles es troben i aquest any era el torn de rebre la visita del poble francès. En total van visitar Òdena 30 francesos i franceses que van conviure allotjats a les cases de 12 famílies acollidores. Famílies i visitants van viure tres dies d’agermanament amb una farcida agenda d’actes i excursions.
Els actes tradicionals -com el concurs de sardanes o el ball de crespelles- són també plats forts de la festa, que malgrat la pluja de dimarts, van lluir igualment al Pavelló i al Teatre Unió Agrícola, on van ser recol·locats. Durant el ball de les Crespelles, el confrare Major del Ball de les Crespelles d’Òdena 2017 va donar al conèixer el nom del Confrare d’Honor 2018: Antoni Planell Torrellardona.
Cal destacar també el 69è Gran Premi Ciclista d’Òdena que aquest any va quedar deslluït per la intensa pluja que va caure el diumenge i que va posar a prova als esportistes. Dels 198 corredors que van fer la sortida, cinquantena cinc van realitzar tot el recorregut, tot un mèrit si es té en compte les baixes temperatures i la intensa pluja durant gairebé tot el recorregut. El pódium va ser pel veí de Castelló Sebastian Mora i el segon i tercer lloc pels francesos Aurignac Samy i Fabien Fraissignes.
Valentín Robles, regidor de Fires i Festes, agraïa als veïns i veïnes la participació i es mostrava satisfet per la bona acollida dels actes i les novetats de la programació d’enguany i recordava que “més enllà de l’organització de l’Ajuntament, la vertadera Festa Major la fan les persones i les entitats amb la seva participació i col·laboració.”

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*