Inici Destacats La colla igualadina Ball de Sant Miquel i els Diables celebra la...

La colla igualadina Ball de Sant Miquel i els Diables celebra la seva segona diada

COMPARTIR

Aquest dissabte 30 de setembre, la colla igualadina Ball de Sant Miquel i els Diables, celebrarà la seva segona diada, amb motiu de la celebració de Sant Miquel Arcàngel. Acompanyats pel Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, les dues colles oferiran una mostra dels seus balls parlats i una recitació de versos satírics. La diada finalitzarà amb un correfoc pel centre d’Igualada.

Els actes de la segona Diada del Ball de Sant Miquel i els Diables començaran a les 6 de la tarda amb una desfilada a toc de tabals pels carrers del nucli antic d’Igualada. La cercavila acabarà a la Plaça Pius XII, on les colles Ball de Sant Miquel i els Diables, d’Igualada, i el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès oferiran una mostra dels seus balls parlats i recitaran els seus cèlebres versos satírics. La diada finalitzarà amb un espectacular correfoc, que començarà a les 9 de la nit des de la plaça de la Creu i que omplirà de foc els carres del centre d’Igualada.

Ball de Sant Miquel i els Diables va celebrar la seva primera diada el 3 d’octubre de 2015, acompanyada del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, un dels balls de diables de referència del país.

El Ball de Sant Miquel i els Diables va ser recuperat el 2011. Un dels trets distintius d’aquest ball és la representació del ball parlat amb la Lluita de Sant Miquel i els Diables. A part del text propi del ball parlat, els diables reciten versos de caràcter burlesc que fan referència a persones o esdeveniments de l’actualitat. Des del 2017 formen part de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, que agrupa aquelles colles que utilitzen i volen utilitzar un model tradicional de ball de diables, sigui el model penedesenc o el model del Baix Camp.

El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, és un ball típic de la cultura popular catalana. La seva base és una representació entre la lluita de les forces del bé, representades per l’àngel, i les forces del mal, representades pels diables.A Vilafranca hi ha referències de principis del segle XVII sobre la presència del Drac i cinc Diablots. El 1815 surt per la Festa Major de Vilafranca, el ball de diables. El ball de diables era una representació de teatre de carrer en què uns diables dirigits per en Llucifer i la Diablessa, acompanyats de dos sords timbals, anaven encenent carretilles i recitant versos satírics pels carrers. En alguns moments del recorregut, els diables, l’Arcàngel Sant Miquel i l’àngel tenien unes picabaralles dialèctiques que s’acabaven amb la victòria dels dos últims.

FER UN COMENTARI

*