Inici Societat ‘Coixins del cor’ a l’Hospital d’Igualada per recolzar les pacients de càncer...

‘Coixins del cor’ a l’Hospital d’Igualada per recolzar les pacients de càncer de mama

COMPARTIR

Anomenat “coixí del cor”, no només per la seva forma, sinó també per la filosofia que hi ha hi ha al darrere, es dóna de manera gratuïta a la dona operada de càncer de mama i serveix per alleugerir el dolor i les molèsties després de la cirurgia.

L’Hospital d’Igualada reparteix els coixins del cor gràcies a la iniciativa l’associació Artesanas de Corazón de Sta. Margarida de Montbui Ja des del 2016 que les integrants d’aquesta entitat proveeixen de coixins del cor al centre Hospitalari. Se’n reparteixen uns 40 a l’any. A més de la vessant de confortabilitat, és una manera d’oferir suport emocional, tant des de l’hospital com d’altres dones que li fan costat.

Aquesta setmana, coincidint amb les activitats del DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA, les “Artesanas” han fet una nova aportació de coixins.

Els orígens dels “Coixins del cor”

L’origen d’aquesta idea se situen a l’Hospital Erlangen Medical Center de Chattanooga, a Tennessee (eua). La infermera Janel Kramer-Mai va ser operada de càncer de mama l’any 2011. Les seves ties van fer-li un coixí en forma de cor que s’ajustava confortablement sota el braç. El coixí li reduïa de manera sensible el dolor de la incisió, la inflor del braç la protegia de contactes o cops accidentals i li disminuïa la tensió dels músculs de l’espatlla, evitant així gran part de sofriment postoperatori. Després de la seva recuperació, Janet, va introduir el coixí en el seu hospital.

Aquesta experiència es va presentar en un congrés mèdic i va ser recollida per la infermera danesa Nancy Friis, que va començar a divulgar la idea al seu país i a la resta d’Europa. El projecte ha arribat a Catalunya després que la mallorquina Maria José Loly de Cooman creés el “Proyecto Micky-Almohada del corazón”. Amb el temps, la iniciativa ja no coneix fronteres i són centenars les agrupacions de persones repartides per tot el món que cusen de manera altruista aquests coixins per regalar-los a les dones que s’han vist sotmeses a aquest tipus d’intervenció quirúrgica.

FER UN COMENTARI

*