Inici Societat El Clean-Up Day permet retirar una tona de deixalles de l’entorn del...

El Clean-Up Day permet retirar una tona de deixalles de l’entorn del riu Anoia

COMPARTIR

El departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració d’Aladern-CECI i l’empresa Graphic-Packaging International, va coordinar la passada setmana, els dies 10 i 12 de maig, dues jornades de neteja del riu Anoia al seu pas per la ciutat. La iniciativa formava part del Clean-up Day i la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que cada any suposa l’impuls de diferents jornades de neteja a nivell de tot el continent. Divendres, en la primera edició de la jornada de recollida adreçada a empreses, es van aplegar un total de 82 treballadors i treballadores de Buff, Grup Carles i Aigua de Rigat i diumenge, en la tradicional jornada oberta a la participació de la ciutadania, hi van prendre part 34 persones

voluntàries. Això va permetre retirar de l’entorn del riu pràcticament mil quilos de deixalles: 840 quilos de rebuig, 100 quilos d’envasos, 10 quilos de vidre, 7 quilos de cartró, 6 quilos de ferralla i també 6 pneumàtics. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo, fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels en­torns fluvials i netejar i millorar els espais de ribera. Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu, encara és freqüent trobar-n’hi moltes. En ocasions, els materials abocats no representen un perill per a l’ecosistema però sí provoquen un efecte visual molt negatiu, com poden ser papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí són una amenaça per als organismes, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants –piles, olis de cotxe, productes químics, pneumàtics–, perquè la seva presència pot ferir els organismes –vidres, ferralla, plàstics– o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis. L’Ajuntament d’Igualada agraeix la participació i implicació de totes les persones, entitats i empreses que han fet possible la iniciativa.

La Pobla recull més de 170 quilos de residus 

La Pobla de Claramunt va recollir, el divendres 10 i el dissabte 11 de maig, 176,75 quilos de residus a la llera del riu Anoia al seu pas pel nucli urbà del municipi. L’activitat es va sumar a la jornada Let’s Clean Up Europe!, una acció comuna que s’organitza a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura.

El divendres al matí, els i les alumnes de sisè de l’escola Maria Borés, juntament amb l’alumnat que forma part de la comissió mediambiental de l’Institut de Vallbona, van portar a terme l’acció de neteja de la llera més propera al centre. Van recollir 35 quilos de banals.

El dissabte, des de les 9 fins a les 12 del matí, una vintena de poblatans i poblatanes van netejar diferents punts de la llera del riu al seu pas per al nucli urbà. Aquest era el segon any que des de l’Ajuntament s’organitzava aquesta acció. Les quantitats que es van recollir van ser: 97 quilos de banals; 2 quilos de paper; 11 quilos de plàstic i envasos; 31 quilos de vidre i 0,75 quilos d’orgànica.

Entre els residus que es van recollir hi havia plàstics, llaunes, roba, sabates, tovalloletes, vidres, entre d’altres. Abans d’iniciar l’activitat de recollida, es va oferir un esmorzar als i les participants, que es va fer al parc de Sant Galderic, espai que va ser el punt de partida. Un cop recollits els residus, es van classificar per tipologies i s’han portat a la deixalleria municipal.

FER UN COMENTARI

*