Inici Art Una cinquantena d’exposicions inunden Igualada de fotografies en el desè aniversari del...

Una cinquantena d’exposicions inunden Igualada de fotografies en el desè aniversari del FineArt

COMPARTIR

La 10a edició del festival de fotografia FineArt ha arrencat aquest divendres amb gairebé una cinquantena d’exposicions en espais emblemàtics d’Igualada. Fins al 20 de març, la ciutat acollirà les obres d’un centenar d’artistes i escoles de fotografia. Entre els noms destacats de la programació, hi ha Chema Madoz i Ramon Masats, tots dos guardonats amb el Premi Nacional de Fotografia, així com també Carme Masià, Pierre Radisic o Wayra Ficapal. A més, també destaca la mostra antològica que s’ha dedicat al fotògraf igualadí Santi Carbonell, que va morir el 2014 a causa d’un càncer. En els seus 10 anys de trajectòria, el certamen s’ha consolidat com un referent dins del món de la fotografia, i la meitat del públic prové de fora de la comarca.

En total, la desena edició del FineArt acull 47 exposicions que estan repartides per una vintena d’espais de la ciutat com ara el Museu de la Pell o l’antic Escorxador. Els visitants podran veure els treballs de fotògrafs d’arreu del món, tot i que s’ha tingut una atenció especials pels artistes de l’Estat, Catalunya i locals. També s’ha volgut dedicar una gran retrospectiva al fotògraf igualadí Santi Carbonell, mort el 2014, que porta per nom ‘El món del Santi’. “Fem un recull de tots els temes que al Santi li agradava ensenyar”, explica el director del certamen, Ramon Muntané.

En aquesta edició, destaquen els treballs relacionats amb la temàtica LGTBI+. De fet, Muntané explica que van rebre una “allau” de propostes i, per això, considera que es tracta d’un tema que interessa molt en el sector del fotoperiodisme. En concret, es podran veure les propostes ‘Roberta: Diari de transbordament’, una selecció d’imatges de la fotògrafa Wayra Ficapal, que retrata el trànsit de gènere de la Roberta; i ‘Identitats vàlides’, del fotògraf barceloní Isaac Flores, que retrata l’escena ‘queer’ de Barcelona.

Fotografia per crear debat

El celler i moli d’oli de l’Antic Sindicat de Vinyaters d’Igualada acull la mostra ‘Nit de pedra seca’. Es tracta d’una exposició de 26 obres de gran format realitzades per vuit artistes que han estat treballant i fent estada a l’espai de cultura i recerca contemporània inLoft, de Copons. Les fotografies mostren un patrimoni que forma part del paisatge, i que, en ocasions, queda engolit per la natura. “La mostra es pregunta sobre aquest patrimoni ancestral i quin us n’hem de fer avui en dia”, explica el comissari de l’exposició, Ricard Espelt.

Les exposicions es completen amb activitats paral·leles com ara visites comentades, tallers i xerrades. Destaca la taula rodona ‘Fotografiar la realitat: On són els límits?’, amb la participació dels fotoperiodistes Mireia Comas, Cèlia Atset, Jordi Borràs i Emilio Morenatti, Premi Pulitzer 2021.

Nia Escolà / Mar Martí – ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*