Inici Societat Cinc anys del núvol tòxic d’Igualada

Cinc anys del núvol tòxic d’Igualada

COMPARTIR
El núvol tòxic del 12 de febrer de 2015, en una imatge de Paula Arias.

El del 12 de febrer de 2015 era un matí de dijous llarder, amb centenars d’escolars iniciant excursions per l’entorn de la Conca d’Òdena, quan un núvol taronja es va fer visible des de tota la conurbació. A les 9:45 del matí es va produir una reacció violenta per una barreja de productes químics, la reacció resultant de la descàrrega d’Acid nítric des d’un camió en entrar en contacte amb àcid fòrmic a l’empresa Simar del polígon de Les Comes d’Igualada.

L’incident va fer set ferits de diversa consideració i una vintena de persones van trucar al telèfon d’emergències queixant-se de dificultats per respirar. El més cridaner és que el núvol va portar a Protecció Civil de la Generalitat a obligar al confinament a tots els veïns d’Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Jorba i Sant Martí de Tous. En poques hores el confinament es va limitar a col·lectius sensibles com la gent gran o els infants, amb tots els alumnes de la Conca passant el migdia als respectius centres.

Malgrat que el núvol es va dissipar en pocs minuts, la seva vistositat va cridar l’atenció dels veïns de la Conca, que el van immortalitzar amb els seus telèfons mòbils. La seva difusió a les xarxes socials va generar els més diversos “memes” i la singularitat del núvol, recollida per agències de notícies internacionals, va portar el núvol igualadí a mitjans d’arreu del planeta com el mateix The New York Times.

Nou pla únic d’emergències

El llavors conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va anunciar hores després del núvol tòxic que el govern català impulsaria a Igualada un dels primers plans únics d’emergències, que establirien en un únic document tots els procediments a seguir en cas d’emergència a la capital de l’Anoia. Malgrat que va anunciar que la redacció seria imminent, el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) de l’Ajuntament d’Igualada no es va homologar fins el desembre de 2018, gairebé quatre anys després.

El DUPROCIM d’Igualada s’ha elaborat tenint en compte específicament tant la climatologia com les infraestructures i les activitats de risc a Igualada i detalla actuacions davant pandèmies, nevades, fred, ventades, inundacions, sismes, risc químic, risc de transports de mercaderies perilloses i risc d’emergències aeronàutiques. Per a cadascun d’aquests supòsits, s’hi especifiquen els efectius i recursos que cal mobilitzar, els elements vulnerables, el procediment operatiu –amb sistema d’avisos i amb criteris d’actuació i nivells d’alerta, tasques preventives i operatius per a cada nivell–, les mesures de protecció a la població –amb zones d’allunyament i pautes de confinament–, els centres d’acollida, el catàleg de mitjans i recursos, el directori dels efectius necessaris i la cartografia específica per a cada emergència. Qualsevol altra emergència sobrevinguda i no prevista per aquest document, s’actuarà segons el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).

Fitxes d’empreses químiques

El dia que es va originar el núvol tòxic, es Bombers van trigar un total de tres hores a tenir una radiografia exacta del material afectat i de la situació a l’interior de l’empresa química d’Igualada que va patir l’accident. Amb l’objectiu d’evitar situacions com aquesta i poder actuar amb més rapidesa, el Departament d’Interior, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i la Universitat d’Igualada van impulsar el 2017 un projecte per elaborar fitxes que contenen informació detallada de les empreses, de la seva ubicació, dels productes que contenen i del seu grau de toxicitat.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*