Inici Societat El Centre de dia Montserrat d’Igualada introdueix la teràpia d’estimulació Snoezelen

El Centre de dia Montserrat d’Igualada introdueix la teràpia d’estimulació Snoezelen

COMPARTIR

El Centre de dia Montserrat d’Igualada ha introduït una nova teràpia per a les persones grans que atén, que consisteix l’aplicació de la metodologia d’estimulació multisensorial Snoezelen. Aquesta metodologia es basa en l’estimulació dels sentits a través de la creació d’un espai de benestar pensat per a la persona que rep la intervenció. Les teràpies Snoezelen es van desenvolupar als Països Baixos en la dècada de 1970 i s’han expandit a institucions de tot el món. Snoezelen és un nom format per les paraules holandeses “snuffelen” i “doezelen” que signifiquen olorar i relaxar-se.

Una part de l’equip del centre ha rebut formació com a terapeuta Snoezelen i una altra s’està formant en estimulació basal. El mes de desembre el centre va adquirir material d’estimulació multisensorial i des de llavors ha començat a aplicar aquesta teràpia de forma individualitzada i en alguna sessió grupal.

Està demostrat que els sentits perduren fins al final de la vida, fins i tot quan les funcions mentals estan afectades. A cada sessió els terapeutes del centre ofereixen un entorn d’estímuls tàctils, visuals, auditius, gustatius i olfactius amb l’objectiu que els usuaris puguin sentir i experimentar sensacions i emocions agradables. Inicialment s’ha aplicat a persones amb trastorns de l’estat d’ànim i amb persones amb trastorns de conducta secundaris a demències en estadi avançat, i en ambdós casos amb resultats molt positius ja que s’observa una millora en l’estat d’ànim i una reducció de l’agitació després de cada sessió. A les sessions grupals, mitjançant l’estimulació dels sentits es generen dinàmiques que combinen el treball cognitiu, sensitiu i de les emocions. Ha resultat una experiència molt enriquidora per als usuaris i professionals del centre.

FER UN COMENTARI

*