Inici Societat Un centenar de persones amb discapacitat volarà per primer cop a l’aeròdrom...

Un centenar de persones amb discapacitat volarà per primer cop a l’aeròdrom Igualada-Òdena

COMPARTIR

L’aeròdrom d’Igualada-Òdena està preparat per acollir aquest dissabte una de les jornades més singulars que haurà viscut mai; la I Jornada d’Aviació Adaptada, un esdeveniment pensat perquè les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar i experimentar la llibertat de moviment sense barreres arquitectòniques i perquè els seus familiars, amics i tothom que ho desitgi comparteixi un dia a l’aeròdrom amb activitats per a tots els públics.

Per a l’ocasió, hi haurà un autobús adaptat gratuït durant tot el dia perquè tothom que vulgui pugui anar a l’aeròdrom. Aquest autobús llançadora tindrà sortida a les 10 del matí des de l’Estació d’Autobusos, passant per l’avinguda Pau Casals (parada cementiri), avinguda Barcelona (parades Bonpreu, Banc Sabadell i edifici Punto Blanco), avinguda Balmes, carrer Joan Maragall, plaça Catalunya (parada Moixiganguers), passeig Verdaguer (parada Correus i Antic Hospital) arribant a l’Aeròdrom General Vives uns 30 minuts més tard. Aquest recorregut es farà a les 10, a les 11, a les 12, a les 13, a les 14, a les 15, a les 16 i a les 17; a les 18 el farà de tornada des de l’aeròdrom fins a Igualada fent el mateix recorregut.

D’altra banda, també s’han habilitat des de Barcelona dos autobusos gratuïts perquè les persones amb discapacitat i els seus acompanyants puguin venir a l’aeròdrom.

Un gran desplegament de recursos –gentilesa d’empreses públic i privades – tindran lloc aquest dissabte. Entre altres, també cal destacar que es mobilitzaran més de 100 voluntaris/es que s’han inscrit per a formar part d’un dia excepcional i fer realitat la primera jornada d’aviació adaptada.

Aquest dissabte, els protagonistes seran les persones amb alguna discapacitat però també els seus acompanyants, familiars i qualsevol persona que vulgui formar part d’aquest projecte amb la seva assistència i participant de les activitats que tindran lloc com els tallers infantils, simuladors de vol, degustacions de productes de proximitat, música en directe…

Acte inaugural

La inauguració tindrà lloc dissabte a les 11 del matí davant de l’hangar 1080 i comptarà amb la presència del president de la Diputació i alcalde d’Igualada, Marc Castells, el secretari d’ Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gabin, l’alcalde d’Òdena, Francisco Guisado, el portaveu d’Aviació Adaptada, Carlos de Albert, el director d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, el president de La Federació Aèria Catalana, Hèctor Rodríguez, la diputada de salut pública i consum, Laura Martínez, entre altres…

La Jornada d’Aviació Adaptada és una iniciativa de les entitats socials relacionades amb el món de la discapacitat i/o l’aviació “Vols per a tothom”, “Las Sillas Voladoras” i “Temyque”, compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana, l’Ajuntament d’Igualada i l’Ajuntament d’Òdena. A més, s’hi han abocat desinteressadament i molt activament altres entitats de la comarca com Àuria, Apinas, Consell Comarcal de l’Anoia, Transports Masats, Unió Empresarial i Iguana, entre altres.

Els orígens

L’organització va realitzar l’any passat a l’aeroport de Lleida-Alguaire una jornada 0 i després de l’èxit d’aquesta prova pilot (on 60 persones amb discapacitat van poder gaudir d’un vol) es va decidir desenvolupar el projecte i traslladar-lo a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena cercant la complicitat de les administracions i empreses locals. En aquest sentit, la Jornada d’Aviació Adaptada, ha trobat a la comarca de l’Anoia, el suport del teixit social, administratiu i empresarial que han destinat esforços i tot tipus de recursos per aconseguir que l’aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui la seu d’un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori.

La Jornada d’Aviació Adaptada té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar, provocant noves sensacions i empoderant-les per viure amb més plenitud enriquint les seves vides quotidianes.

La jornada començarà a les deu del matí i acabarà a les sis de la tarda, durant tot aquest temps, està previst que un total de 100 persones amb alguna discapacitat s’enlairin, en total, es calcula que 100 maniobres tindran lloc a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. Tot i que els avions no estaran adaptats es treballarà amb voluntaris especialitzats per poder facilitar l’accés als avions per parts dels discapacitats.

A pocs dies d’obrir les inscripcions, les 100 places que l’organització havia posat a disposició es van omplir.

Un projecte solidari

La jornada és possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’empreses i entitats de la comarca, així com de pilots que posaran a la seva disposició les seves avionetes i hores de vol sense cap recompensació econòmica. També es comptarà amb un total de 100 voluntaris i voluntàries, entre ells professionals fisioterapeutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers, muntatge…

Una jornada per a tothom

La Jornada d’Aviació Adaptada està pensada per a totes les persones amb qualsevol discapacitat física o psíquica, ells seran els protagonistes del dia però també ho seran les seves famílies, acompanyants i públic en general sensibilitzat amb el tema. Així, l’organització ha pensat un dia amb activitats per a tothom perquè tothom pugui gaudir d’un dia a l’aeròdrom ja sigui des del cel o des del terra.

Tothom està convidat a participar a passar el dia entre avions i avionetes però també a gaudir de música, gastronomia i activitats familiars relacionades amb el món de l’aeronàutica i la discapacitat.

En aquest sentit, s’oferirà una zona de chill-out amb l’actuació d’un dj. durant tot el dia, parades de productors locals amb degustacions de cervesa artesana, embotits, formatges, fruits secs, pastisseria.. i un bar amb productes exclusivament locals.
També hi haurà un espai perquè el visitant experimenti amb un taller de realitat virtual aplicada a la simulació aèria, una tecnologia innovadora que permet simular un vol de manera quasi real.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*