Inici Societat Celebrades les Jornades d’Història de la Farmàcia

Celebrades les Jornades d’Història de la Farmàcia

COMPARTIR

[Img #10737]Els passats dies 25 i 26 d’octubre se celebraren a l’Auditori del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia les XI Jornades d’Història de la Farmàcia organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia (SCHF) amb la participació d’historiadors i farmacèutics, principalment, però també d’altres persones vinculades [Img #10738]a disciplines relacionades amb la farmàcia. Els participants procedien, majoritàriament, de Catalunya molts d’ells representants de la Universitat de Barcelona, però també n’hi havia d’altres comunitats: País Basc i València, amb una representació important de la Universitat CEU-Cardenal Herrera. Cal destacar la presència d’una taula formada, exclusivament, per persones de l’Anoia.

La sessió inaugural tingué lloc la tarda del divendres i s’inicià amb unes paraules de salutació i benvinguda de la Sra. Rosa Ma Parés, membre d’ambdues societats, presidenta del CECI i presidenta del comitè organitzador; del Dr. Xavier Sorní, president de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia, i del Dr. Fermí Capdevila, regidor de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada. Seguidament, la Sra. Rosa Ma Parés declarà obertes les XI Jornades i passà a presentar la conferència inaugural a càrrec de la Sra. Carolina Riba Gabarró, sòcia del CECI, que versà sobre el tema Documents inèdits en els arxius del CECI: un Manuscrit i un Herbari de plantes medicinals (1896-1928), molt ben desenvolupant per la conferenciant. La conferència fou molt valorada pels assistents, tant pel manuscrit i l’interessant treball de recerca que ha suposat l’anàlisi i la seva avaluació com per la determinació de la seva procedència.

Les jornades van continuar el mateix divendres amb la primera sessió de comunicacions amb la intervenció de ponents de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona: Dr. Josep Boatella (pans medicinals) i Dres. Anna Ma Carmona, Isabel Fabregat i Pilar Miró (arxius, vessant artística o tècniques d’innovació docent) i del Museu Cusí de Farmàcia, vinculat a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, el Sr. Jordi Dolz (història gràfica dels laboratoris Cusí).

El dissabte van continuar les comunicacions en quatre sessions, dues al matí i dues a la tarda. Els conferenciants de la primera sessió del matí foren tots de l’Anoia amb persones destacades com: la Sra. Marta Vives, directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia (localització documentació i arxius); el Sr. Jaume Torres, farmacèutic titular de la Pobla de Claramunt (evolució salut pública); el Sr. Josep Ma Secanell, farmacèutic de Santa Margarida de Montbui (herbari de plantes medicinals de l’any 1532); la Sra. Marcel•la Vidal, llicenciada en biotecnologia i estudiant de doctorat (biotecnologia i indústria farmacèutica), i el Sr. Josep Ma Massana, farmacèutic de Vilanova del Camí (anècdotes universitàries).

En la segona sessió del matí intervingueren la Dra. Núria Casamitjana (pesta de 1654), el Dr. Jaume Casas (numismàtica i jardins botànics), la Sra. Ma Rosa Buhigas (primers medicaments industrials), el Dr. Martí Pujol (apotecaris de Sant Celoni) i la Sra. Cesca Niubó (catàlegs de la farmàcia Cusí).

Després d’una parada per al dinar de treball, per la tarda continuaren dues sessions més de comunicacions. La primera dedicada a la història de la farmàcia valenciana amb la participació de ponents procedents de la Universitat CEU-Cardenal Herrera. S’inicià amb la ponència del Dr. José Ma de Jaime Lorén (“Facultad Libre de farmàcia y Catedrático Francisco Calvo Sebastián”). Seguiren el Sr. Alfonso Pérez Ramos (farmàcia i falles) i el Sr. Miguel Sánchez (Col•legi de Farmacèutics de València).

L´última sessió de comunicacions la conformaren: el Sr. Juan Ferrer (tractaments oculars a les Filipines), la Dra. Mercè Gaya (medicaments i papir “Ebers”), el Sr. Carlos Arrieta (Salustiano Orive, creador de Licor del Polo) i el Sr. Josep Farré (formulació magistral a l’Edat Mitjana).
Les jornades van finalitzar amb la conferència de clausura a càrrec del Dr. César Blanché Vergés, catedràtic de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, amb el tema Plantes medicinals emprades en l’antiguitat a Catalunya. El projecte Flora Catalana Antiga, dades preliminars. Una exposició molt brillant en la que parlà de l’arqueobotànica, disciplina que estudia les restes vegetals amb la finalitat d’obtenir tant dades paleoambientals com antròpiques, demostrant que la història no és d’una sola disciplina sinó que està relacionada amb moltes altres i que, cada vegada més, és necessària la multidisciplinaritat i que la modernitat i els avenços tecnològics també ens ajuden a conèixer la història.
Finalment, la Dra. Núria Casamitjana, cap del Centre d’Informació del Medicament del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia, pronuncià unes paraules valorant l’elevat nombre de comunicacions presentades i l’alt nivell assolit i agraint l’acollida del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i felicitant al comitè organitzador per l’excel•lent tasca realitzada. Per la seva banda, la Sra. Rosa Ma Parés va agrair a la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia el fet d’haver comptat amb el CECI per a la realització de les jornades, va fer extensiva la felicitació a tot l’equip del comitè organitzador, va oferir la possibilitat de seguir col•laborant amb actes similars i va procedir a la clausura de les jornades.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*