El sindicat CCOO reclama que no es torni a repetir la situació del curs passat, en el que més de 300 sol·licituds d’alumnes anoiencs no van ser assignades a la preinscripció de Cicles Formatius, i molts joves no van poder fer el cicle de grau mitjà que havien sol·licitat cursar a l’institut Milà i Fontanals d’Igualada.
El sindicat considera que «en un marc on la formació professional encapçala les demandes del mercat laboral, el Departament d’Educació no està a l’alçada de la realitat social».
Això s’ha vist reflectit en les demandes de les famílies i l’alumnat per estudiar un cicle d’FP. Si l’any passat van ser 80.071 les preinscripcions registrades per cursar aquests estudis, aquest curs 21-22 són 93.987. Això és un augment del 17,4% a nivell català, que en el cas concret de la comarca de l’Anoia ha estat superior al 10% els dos darrers cursos.
L’inici de curs escolar 2021-22 va deixar 29.722 alumnes catalanssense plaça per a poder cursar estudis d’FP, el que per a CCOO «precipita l’abandonament escolar prematur perquè no es garanteix l’orientació i l’acompanyament de l’alumnat des de les etapes obligatòries, abans i durant la seva formació professional».
CCOO reivindica la seva participació a tots els espais i conjuntament amb entitats com els ajuntaments, el consell comarcal, la MICOD i la Unió Empresarial de l’Anoia, en les iniciatives, mocions i posicionaments en favor d’un augment de l’oferta en el catàleg formatiu de l’FP a la comarca.
Per a CCOO, tot plegat posa de manifest que es necessita una major oferta de places públiques, fent especial esment a l’augment de l’oferta de l’Institut Milà i Fontanals en sintonia amb les demandes del sector productiu de l’Anoia. Per a poder-hi fer front s’ha d’agilitzar l’ampliació d’espais on es puguin ubicar aquests nous cicles que garanteixen alta empleabilitat.
Cal incrementar el nombre i la varietat de cicles a l’Anoia Sud, en especial reforçant l’oferta de l’Institut Guinovarda, a Piera. S’ha de seguir potenciant els cicles que ja ofereix, particularment el d’informàtica, i ampliar el catàleg de titulacions.
S’evidencia una manca de places en els Cicles de Grau Mitjà del torn de matins. Aproximadament la meitat dels alumnes que s’hi volen matricular queden fora de l’oferta.
Pel que fa als Cicles de Grau Superior, aproximadament una de cada quatre persones es queda sense poder cursar la seva demanda i no es garanteix la continuïtat de l’itinerari professional de l’alumnat.
Els efectes d’aquesta escassetat de places provoca que molts alumnes de l’Anoia, amb una oferta pública pràcticament limitada a l’Institut Milà i Fontanals, no puguin cursar les branques que van triar en primeres opcions. Aquest fet incrementa l’abandonament dels estudis o la saturació d’especialitats amb menys empleabilitat. D’altra banda, un contingent important d’alumnes decideixen continuar el batxillerat tot i la baixa expectativa que els genera.
Afavorir la concertació de l’oferta amb tots els agents implicats, en especial amb el sector productiu, i agilitzar la dotació dels mitjans necessaris per a l’FP, són elements clau.
Per al sindicat és fonamental executar mecanismes que garanteixin la millora del sistema i potenciar-lo i valoritzar-lo en el marc del Consell de la Formació Professional, com a òrgan de concertació social de les principals administracions públiques, amb els principals agents socials i econòmics, i la comunitat educativa de la comarca.
CCOO considera que per assolir un canvi de model productiu d’èxit i avançat necessitem un sistema d’FP per a l’ocupació de qualitat, que acompanyi a les persones treballadores en el seu accés, manteniment i tornada a l’ocupació, i que millori la seva capacitat de desenvolupament personal i de promoció professional.