Inici Destacats CCOO convida les institucions a ‘superar el curt termini i el càlcul...

CCOO convida les institucions a ‘superar el curt termini i el càlcul electoral’ després de la negativa a nou sòl industrial de la consulta de Jorba

COMPARTIR

CCOO valora positivament la participació ciutadana a la consulta celebrada diumenge a Jorba amb una majoria de vot contrari a l’ampliació de sòl industrial. Per al sindicat, la consulta “es tracta d’una bona iniciativa i d’una eina d’extensió de la capacitat d’interlocució, de deliberació i de debat democràtic”. Ara bé, CCOO assenyala al govern municipal de Jorba i a la resta d’institucions i consideren que “ha de ser conciliable el resultat negatiu a acollir el projecte amb l’exigència de que qui té les competències per governar assumeixi les seves responsabilitats i prengui decisions de llarg abast. S’han de superar els condicionaments marcats pel càlcul electoral, el curt termini o les visions massa localistes, quan estem davant problemàtiques més profundes i que afecten al conjunt del país”.

En un context de transformació digital del treball i d’emergència climàtica, CCOO torna a defensar la seva aposta “per anticipar-se i guanyar els canvis”. Per al sindicat “es fa necessari buscar un equilibri entre facilitar la inversió d’empreses i el manteniment i l’adaptació de l’actual teixit productiu per a generar ocupació estable i de qualitat, d’una banda, i la millora de la qualitat de vida residencial, i la voluntat de construir col·lectivament una comarca amb veritables valors de sostenibilitat ecològica, el respecte pel medi natural i la generació d’oportunitats per a les persones més vulnerables i les generacions més joves, per l’altra”.

Un potencial punt de consens, segons CCOO, podria ser que els poders públics “facilitin i promoguin la creació d’ocupació i la implantació d’empreses en els espais disponibles a la zona de les bòbiles de Sant Genís, a cal Blasi o a d’altres ja existents”.

D’altra banda, un complet desplegament de les renovables “ha de permetre guanyar sobirania energètica i millorar les nostres oportunitats industrials”. CCOO recorda que Catalunya està lluny d’assolir els objectius de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle i d’implantació d’energies renovables, i que el nostre abastament elèctric depèn encara en més d’un 50% de centrals termonuclears que s’haurien de clausurar en pocs anys.

El desplegament de noves instal·lacions energètiques, que també ha estat rebutjat a la consulta de Jorba, “pot ser un factor de reequilibri territorial i de millora de les condicions de vida de les persones que viuen a l’Anoia”. CCOO considera fonamental satisfer la demanda d’energia de Catalunya “eradicant l’actual potencial conflicte entre món rural i urbà, apostant per una participació i diàleg actiu, complicitat del conjunt d’administracions i cercant consensos als espais de concertació territorial i a grans acords de país, com el Pacte Nacional per la Indústria, actualment en procés de revisió”.

Finalment, CCOO “reitera el seu compromís per tal de contribuir a una reconstrucció econòmica i social de l’Anoia que parteixi d’una mirada social, més sostenible i inclusiva”.

FER UN COMENTARI

*